Nieuw Forum sinds 19 september 2020

WE HEBBEN SINDS 19 SEPTEMBER 2020 EEN NIEUW FORUM IN GEBRUIK GENOMEN.

Alleen voor Arac – A21 leden die ook lid van de Veron zijn.

Even voorstellen: Ton PA3TP

Mijn naam is Ton (PA3TP). Ik ben geboren 28 mei 1965 en ben van jongs af aan bekend met radiotechniek. Geïnspireerd door mijn vader die radiozendamateur was, ben ik besmet geraakt met het radiovirus. Op jonge leeftijd kwam ik er achter dat het bouwen van radio’s en zendertjes een fantastische en leerzame hobby is. Zo herinner ik mij nog goed dat ik mijn eerste kristalradio bouwde en daarmee een Engelse middengolf zender hoorde. De magie van radio heeft mij mijn  hele leven bezig gehouden en nooit meer los gelaten. Op een veel te late leeftijd besloot ik om een zendmachtiging te halen. Hiervoor heb ik aangemeld bij de ARAC en heb daar ontzettend veel steun gehad van de leden bij de studie van de lesstof voor het examen.

Uiteindelijk met mijn machtiging op zak mocht ik nu legaal zenders bouwen. Voor mij bestaat de radiohobby hoofdzakelijk uit het bouwen en experimenteren van schakelingen in groepsverband, omdat dat kennis en ervaring dan gedeeld kan worden. Twee weten meer dan één, hierdoor kunnen hogere doelen worden gehaald.

Mijn interesse gaat met name uit naar schakelingen met radiobuizen. Daarom bouw ik hoofdzakelijk met buizen. Van QRP tot hoog vermogen. In het laatste geval ben ik met Peter (PA1PDY) een eindtrap aan het ontwerpen en bouwen. Zowel het mechanische als elektronische aspect vind ik erg interessant. Zo hebben we hele eindtrap automatisch bedienbaar gemaakt, waarbij alles met stappenmotoren wordt bediend en aangestuurd door een microcontroller. De microcontroller krijgt informatie uit de transceiver, waarbij een automatische omschakeling van de band filters word bewerkstelligd en het pi uitgangsfilter automatisch in goede stand gaat staan.

Natuurlijk kost dit ontzettend veel tijd en doorzettingsvermogen. Daarom komen wij donderdag ‘s avond bij elkaar om te experimenteren en te leren van onze hobby. Bovendien leer je veel van elkaar en is het bouwen in groepsverband erg gezellig. Onze bevindingen worden dan vaak weer gedeeld op de bijeenkomsten van de ARAC. Daardoor ontstaan vaak weer nieuwe ideeën en oplossingen. Daarom zijn voor mij de ARAC en de Veron twee onmisbare componenten van de hobby.

73, Ton Petiet (PA3TP)
foto’s:

2 Meter Zender

Eindtrap Voorkant

Eindtrap Intern Pi-Filter

Eindtrap Intern

Even voorstellen: Peter PA1PDY

Hallo, mijn naam is Peter (PA1PDY). Geboren 12 maart 1977 en getogen in Borculo.
Na de lagere school ben ik een opleiding elektrotechniek gaan doen op Hofstede MTS in Hengelo Overijssel. Na de MTS ging ik naar de Saxion Hogeschool waar ik de hoogfrequent techniek opleiding heb gevolgd. Voor deze opleiding heb ik mijn afstudeerproject bij Astron in Dwingeloo bij de radiotelescoop mogen doen. De opdracht hiervoor bestond uit het ontwerpen van een L-band LNA t.b.v. radioastronomie.

Na deze opleiding ben ik in de power electronics terecht gekomen. In het begin in assemblage en testen van lampdrivers, daarna kwam ik bij de R&D terecht, waar ik o.a. een lastig EMC probleem oploste. Daarna mocht ik ook ontwerp werkzaamheden doen. Hierbij moest ik zogenaamde EDA (Electronic Design Aid) software gebruiken. Helaas was deze software niet gebruiksvriendelijk, en consumeerde veel van mijn tijd voor allerlei randzaken en was in mijn ogen meer een teken tool dan een ontwikkel tool.

Gedreven door deze ervaring, heb ik enkele EDA tools van andere fabrikanten bekeken. Ik ontdekte gemeenschappelijke gebreken en fouten in alle deze pakketten. Ik was erg verbaasd en teleurgesteld over de staat van het EDA landschap. Is dit het beste wat we kunnen? Ik vond dat het beter kon. Toen heb ik afscheid genomen van mijn toenmalige werkgever en ben toen mijn eigen bedrijf genaamd Matroos begonnen, met het idee om een eigen EDA tool te ontwikkelen. Om de dit financieren lever ik diensten met betrekking tot hardware (elektronica) en software ontwikkeling.

Desondanks is mijn passie voor hoogfrequent techniek gebleven en ben ik fanatiek (zelfbouw) radiozendamateur. Momenteel hebben we (Ton PA3TP en ik) lopende projecten waaronder een HF lineair.

Verder ben ik met een zelfbouw zend/ontvanger bezig voor de HF banden. Hiervan wordt HF pad analoog en helemaal zelf ontworpen. Voor het RX front-end heb ik een Norton versterker ontwikkeld naar eigen inzicht en specificaties. Het vreemde van het eerste prototype was dat deze “LF” oscilleerde, dus onder de HF band. Na veel gestuntel heb ik deze opgelost. Toen kwamen de bandfilters aan de beurt. Hiervoor diende het artikel van W3NQN uit QST juni 1998 ter inspiratie. Verdere details van de transceiver laat ik even achterwege dan houd ik nog inhoud over voor een eventuele lezing op een gezellige ARAC avond!

Zoals het bovenstaande verhaal blijkt, ben ik een die hard techneut, die het leuk vind om zelf schakelingen te ontwerpen en te bouwen (die vervolgens wel eens in rook opgaan). Ik ben lid van de ARAC/Veron geworden om mede radio enthousiastelingen te leren kennen. De ARAC is een leuke club met mede radio fanatiekelingen, interessante lezingen en leuke en gezellige excursies.

Demodulatie-Mixer en Duplexer en Audio

73, Peter de Jonge (PA1PDY)
Wat foto’s van onze creaties:

Bandfilter

Even voorstellen: Ben PA0BKL

Hallo Araccers,

Mijn naam: Ben Krabbenborg, PAØBKL
Geboren te Zieuwent in september 1939 net voor de oorlog uit brak. Ik ben opgegroeid als vijfde kind in een boerengezin met elf kinderen, 9 jongens en 2 meiden. Zoals bijna alle gezinnen hier in Zieuwent hebben we eigenlijk weinig hinder ondervonden van de oorlog. De meeste gezinnen waren selfsupporting en konden in hun eigen onderhoud voorzien. Vanaf 1944 kan ik me nog flarden uit die tijd herinneren met name de bevrijding. Vanaf de lagere school ging het naar de ambachtsschool, algemene metaalbewerking, daarna aspirant hulpmonteur, hulpmonteur, monteur, in de elektrotechniek. 4 Jaren avondschool in Winterswijk, dat was een dik half uur fietsen. Het was 48 uren werken in de week en 3 avonden in de week school. Tot aan mijn diensttijd heb ik gewerkt bij een installatiebedrijf in Zieuwent. Je moet weten dat het hier wat elektriciteit betrof onrendabele gebieden waren. Bij ons thuis werden we eerst in november 1953 aangesloten op het elektriciteitsnet. 5 februari 1959 moest ik me in Ede melden voor de militaire dienstplicht waar ik na de rekruten tijd een opleiding heb gehad als high speed telegrafist, dat was seinen en opnemen met een snelheid van 21 woorden per minuut klare taal. Na de morse opleiding in Ede, overgeplaatst naar de Oranjekazerne in Schaarsbergen en na een verblijf van 1 maand daar, op eigen verzoek overgeplaatst naar Oirschot op een vaste radiopost. Als radio stond daar de AN-GRC 9 bij de meesten van ons wel bekend. We waren daar bij de infanteristen met 3 man van de verbindingsdienst en hadden behoorlijk wat privileges. Eind augustus 1960 ging het in colonne naar Frankrijk naar La Courtine waar ik 2 maanden heb gezeten. Ik had geen werk daar maar ik moest mee omdat ik niet alleen in die grote kazerne achter kon blijven. 1 november 1960 afgezwaaid. 21 Maanden het vaderland gediend voor 1,- gulden per dag!
Vanaf 1 januari 1961 een nieuwe baas in Varsseveld, in de jukebox en gokkasten handel, service en reparatie. Een turbo jaar, ik was de enige techneut daar, had net mijn rijbewijs en moest natuurlijk weekenddiensten draaien. Met een jaar had ik het wel gezien daar en ben op 1 januari 1962 weer overgestapt naar een installatiebedrijf in Harreveld. Heb daar 7 jaar met heel veel plezier gewerkt. In die jaren was ik ook lid van een cabaretgezelschap waar ik accordeon speelde. Vanuit dat gezelschap hebben wij een band opgericht “The Evening Stars” waar ik dik 12 jaar deel van heb uitgemaakt. In 1964 ben ik in het huwelijksbootje gestapt met mijn vrouw Fien. We kregen 2 schatten van dochters en woonden in een zelfgebouwde bungalow in Lichtenvoorde. In 1965 gingen we daar wonen en het is wel grappig te vermelden, dat wij toen de enige waren in onze straat met telefoon. Ik was n.l. de contactpersoon van de band en deed alle boekingen. In 1972 zijn we begonnen met een muziekhandel in Lichtenvoorde met een winkel pal tegenover de kerk. Na 3 jaar verhuisd naar de Lievelderweg in Lichtenvoorde naar een veel groter pand. De muziekhandel uitgebreid met elektronicaproducten en losse onderdelen. Maar in de schaarse vrije tijd bleef de radio trekken. In 1973 samen met Jan, PA2ENG besloten naar Enschede te gaan een maal in de week voor de zendamateurcursus. In 1975 D- examen gedaan en geslaagd. Mijn eerste call was: PDØAGP. In februari 1976 C examen en ik dacht in maart Morse examen en dat ging cum laude! Daar schijnt in Ede vroeger iets mis te zijn gegaan voor wat betreft mijn morse certificaat. Dat heb ik nooit gehad. Is waarschijnlijk aan de aandacht ontsnapt. Zodoende maar gewoon even examen gedaan. Een nieuwe call was het resultaat PAØBKL tot op de dag van vandaag. In 1975, na het behalen van de D- machtiging hebben Jan en ik ons tevens aangemeld bij de ARAC en Veron natuurlijk. We hebben de jaren door hele leuke velddagen, jota’s en andere activiteiten meegemaakt met de vereniging. In 1999 zijn we gestopt met de winkel. We stonden voor de keuze: stoppen of groter worden. Ik was inmiddels 60 jaar en voor mij hoefde het allemaal niet meer zo nodig. Zodoende werd besloten om alles te verkopen, en een wat rustiger leven te gaan leiden. Inmiddels was ik de jaren door ook al 4 maal opa geworden en wel van 2 kleinzoons en 2 kleindochters. In 2004 kreeg ik mijn eerste AOW en toen was het dus lang leve de lol. Ze doen ons een keer in de maand de ruif helemaal vol en we hoeven hem alleen maar leeg te eten. In 2015 is mijn dierbare vrouw overleden na een ziekbed van bijna 2 jaar. We waren bijna 51 jaar getrouwd. Maar, het lot heeft me weer kennis laten maken met een schat van een vrouw waar ik nu alweer bijna vijf jaar mee samen woon. In die tussentijd heb ik qua gezondheid een behoorlijke veer moeten laten! Eind 2016 is bij mij mijn rechterbeen in drie fases geamputeerd als gevolg van een slechte doorbloeding. Ik heb uiteraard weer een prothese, kan met een rollator weer redelijk lopen, heb mijn rijbewijs weer terug met een aangepaste auto, en voor de korte afstanden rij ik lekker op mijn scootmobiel.
Door die amputatie van mijn rechterbeen was ik genoodzaakt mijn huis te verkopen omdat die eigenlijk te weinig ruimte bood voor iemand in een rolstoel. We zijn verhuisd naar Zieuwent en wonen nu tot volle tevredenheid in een aangepaste huurwoning.
Alleen de antenne installatie was nog een probleem omdat er betrekkelijk weinig grond bij de woning was. Door van de nood een deugd te maken had ik een van de dipoolzijden aan een lantaarnpaal geknoopt aan de straatkant. Die heeft er 18 maanden gehangen tot een overijverige dienaar van de wet hier een einde aan maakte. Als gevolg daarvan de dipool draad omgebogen en afgespannen boven eigen grond. We gingen er van uit:”als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!” En ik moet zeggen, het werkt en dat is het belangrijkste. Contesten boeien me niet zo. Voor mij is knutselen belangrijk en af en toe een leuke verbinding maken en dan een discussie opstarten hoe je een bepaald probleem kunt oplossen.
Ik zit veel te knutselen met allerhande dingen van voedingen tot buizenzenders en eindtrappen. Heb al een paar jaren een 80 meter dubbelzijband buizenzender in gebruik met als eindbuis een EL84 uiteraard homebrew. Heel leuk om te bouwen en te gebruiken. Hij kan gestuurd worden met een kristal maar ik heb daar later een soort DDS aan toegevoegd.
Het volgende bouwproject was een buizen eindtrap maar dan als PUSH-PULL eindtrap zoals in de audio eindversterkers. 2 stuks 6L6 als balans eindtrap geschakeld levert bij een aansturing van 5 watt ongeveer 30 watt aan de antenne.
Voor 70cm gebruik ik een Kenwood TM702E een dualbander voor 2 en 70.
Voor 2 meter een Multi-3000 een oudje uit de jaren 80 ik dacht een van de eerste met een PLL-schakeling maar wel alle modes.
Voor HF gebruik ik een Icom IC-706 die ik in 1999 tweedehands heb gekocht in Houston.
Dan heb ik nog een veredeld 27mc geval wat gebruikt wordt voor de 10 meter. Hij komt volgens mij uit de President stal en heet de HR2510. Loopt van 26.00 tot 29.700 met alle modes.
Als hf antenne gebruik ik de W3DZZ, voor 10 meter een horizontale dipool en een Diamond V2000 voor 6 meter, 2 meter en 70cm.
Ik hoop voor de komende jaren dat ik het geluk mag hebben over een redelijke gezondheid te mogen blijven beschikken om nog vele uren aan onze mooie hobby te kunnen besteden.


Mijn eerste knutselwerkje, een 80 meter cw/am zender met een el84 als eindbuis kristal gestuurd.


Het tweede pronkstuk, nog steeds in gebruik, ook een 80 meter zender echter nu cw en dubbelzijband met ook een el84 als eindbuis.


Dit is het derde werkstuk, een eindtrap voor 80 meter met 2 keer 6L6 buizen levert bij aansturing van 5 watt, 30 watt aan de antenne.


Een proefopstelling voor een PLL-synthesizer met normale ic’s uit de 4000 serie. Werkt tot volle tevredenheid met stappen van 1 kHz

Silent Key: Benno Mol, PD1ICF

Silent Key:

Zaterdag j.l., ontvingen wij het droeve bericht, dat op 17 juli Benno Mol, PD1ICF,
na een langdurig ziekbed is overleden.
Er is gelegenheid tot condoleren op donderdag 23 juli van 19:30 – 20:00 uur,
Uitvaartcentrum Startman
Werfheegde 27 Haaksbergen

Even voorstellen: Albert PE1OJZ

Even voorstellen: Albert PE1OJZ

Mijn call: PE1OJZ
Geboren: 1 april 1951 (volgens mijn ouders!)
Ik woon samen met Ina aan de Maandagsdijk in Barchem sinds 1976. In 1951 geboren in Borculo als oudste zoon op een boerderij in Heure.
Mijn oom (Derk Jan) geboren in 1924 was ten tijde van de oorlog 16 jaar oud en diende zich te melden bij de Duitsers. Hij had daar geen zin in en is 5 jaar lang ondergedoken geweest op de hooizolder in de varkensschuur.
Bets Hogeweg van de radiozaak in Borculo heeft toen een ontvanger voor hem gebouwd waarop hij Radio Oranje kon ontvangen. Zo kon men dagelijks de laatste nieuwtjes ontvangen. Mijn vader heeft in de oorlog voor de Duitsers in Zevenaar tankvallen moeten graven en loopgraven. De reis ging toen per fiets met massieve banden.
Bij ons thuis werd vroeger veel geluisterd naar geheime zenders op zondagmorgen en dat had mijn interesse. Draadloos berichten en muziek ontvangen, hoe is dat mogelijk??
Toen ik ca. 10 jaar was kreeg ik mijn eerste Philips bouwdoos voor een kristal-radio ontvanger met een OA 79 diode als ik het goed heb.  Deze gebouwd en zonder batterij ontvangst Radio Luxemburg op de middengolf. Wat gaaf zeg!

Schema Philips Pionier 1

Schema Philips Pionier 1

 

 

Toen kwam de periode van veel prutsen met oude radio’s en op 13 jaar mijn eerste bandrecorder van Frans Snel uit Borculo. Wat een lol hebben we hier mee gehad. Stiekem gesprekken opnemen als er bezoek was en de mensen later laten horen wat ze allemaal gezegd hadden.
Inmiddels was de tijd rijp om mijn eerste geheime zender te bouwen op de middengolf. Via kennissen uit Eibergen had ik een schema gekregen met een EL3 en een AZ1 buis. Spoel moest ik zelf wikkelen met midden aftakkingen op 7 -14 – 18 windingen.

Velddag ARAC bij ons thuis

Velddag ARAC bij ons thuis

Albert en Ina

Albert en Ina

Natuurlijk werkte het eerste exemplaar niet en stapte ik met de zender achter op de fiets op weg naar Eibergen. De “deskundigen” hadden het apparaat in no time aan de praat en zo kon ik thuis aan de slag. Een antenne gespannen tussen de schoorsteen van het huis en de elektriciteitspaal van de Berkelstreek en daar begon het magische station “Studio Bellevue”zijn eerste uitzending.
De uitgang van mijn bandrecorder was de ingang voor de zender.
Al snel was er de nodige belangstelling en in totaal heb ik ongeveer 10 zenders gebouwd voor deze en gene, zodat we een mooi netwerk hadden.
Toen kwam de verkering met Ina uit Aalten, de trouwerij en zo kwamen we in Barchem terecht.
Na mijn opleiding Elektro aan de MTS te Deventer ging ik werken in Zutphen en kreeg de leiding over 18 monteurs om melkkoeltanks te installeren en te repareren.
In 1982 ben ik overgestapt naar ITHO te Schiedam als technisch adviseur koeltechniek regio Noord-Oost. Inmiddels waren er 3 zoons geboren en geen tijd voor de hobby.
Toch in 1991 de draad opgepakt om radioamateur te worden.
Bij A40 Twente de cursus gevolgd onder leiding van Koen Wieringa en geslaagd na examen in Nieuwegein voor C en D amateur.
Toen aan de slag om wat apparatuur te bemachtigen en een antenne.
Ik had in 1990 al eens een advertentie gezien van een kantelmast 18 mtr. hoog en deze uitgeknipt en bewaard. In 1992 gebeld met de man van de advertentie uit Voorst, die een beetje beduusd reageerde, maar warempel de mast was er nog.
De mast lag hem na 2 jaar in de weg en voor fl. 150.- mocht ik hem ophalen, een mast die in Apeldoorn had gewerkt voor een centraal antenne systeem.
Thuis aangekomen met de kantelmast, een flink gat gegraven, 2 kub beton erin en na een paar weken de mast overeind gezet.
Ik ben een jaar lid geweest van A40, vanwege de opleiding en daarna over naar A21 ARAC.
Ik beschik thuis over een 9 elements beam voor 2 mtr. en een rotor. Ook een vertical voor 2 en 70.
Voor de korte golf een W3DZZ.
  De shack bestaat uit een voeding 12 Volt 25 A, een ICOM IC 706, ALinco DR 510 en een MFJ948 tuner.
Ik ben geen echt actieve zendamateur, maar ik vind diverse zaken er om heen altijd heel interessant.
Hierbij te denken aan maandelijkse bijeenkomst, velddag, Dag van de amateur, etc.
Omdat we buitenaf wonen met veel ruimte ooit enkele keren de contestgroep PI6Z uit Zutphen op bezoek gehad tijdens de CQ – WW. Wat een belevenis, dat zijn de echte amateurs!
Samen met Karel Wennink (PA0WEN) veel JOTA’s gedraaid bij de Graaf Otto Groep in Lochem.
Afgelopen jaren diverse keren samen met Ton (PA3TP), Michel (PA3MI), Pascal (PA9S) en Peter (PA1PDY) de JOTA verzorgd in Lochem.
Gezien mijn ervaringen in de koeltechniek ben ik nu af toe freelance docent voor opleidingen koeltechniek, warmtepompen en F-gassen monteurs.
Als alles weer gaat lopen

Jota 2018 Lochem

Jota 2018 Lochem

ook aan de slag als examinator in dit vakgebied.

Een uitje met Bello uit Barchem?

Een uitje met Bello uit Barchem?

 

 

 

 

Verder ben ik verantwoordelijk voor de technische installatie qua geluid en beeld bij ons in de kerk.
Als voorzitter van de groep Bello 56 moet ik natuurlijk ook daar een beetje reclame voor maken!

 

Uit de Stentor een verhaal van mijn vrijwilligerswerk bij ons in het dorp.

 

Blijf gezond en een hartelijke groet van Albert Wonnink – PE1OJZ uit Barchem.

Even voorstellen: Jeroen PA5N

Jeroen Hoenderboom PA5N

Jeroen Hoenderboom PA5N

Op de website van de ARAC Afd. A21 van de VERON wordt een rondje voorstellen van de ARAC leden begonnen. Eens per maand is een ander ARAC lid aan de buurt.
En ik heb de eer om de aftrap te doen.
Ik ben Jeroen Hoenderboom, ook bekend als PA5N. Mijn QTH is in Lichtenvoorde. Op dit moment ben ik voorzitter van de ARAC. Maar dat is het hoogtepunt tot nu toe, maar ik zal eens aan het begin beginnen.
Geboren ben ik in Doetinchem in 1966. Daar heb ik 8 jaar gewoond en ons gezin is toen naar Lichtenvoorde verhuisd. In Lichtenvoorde heb ik de radiohobby opgepikt. Het begon met luisteren naar buitenlandse omroepstations op de korte en lange golf. Veel huisradio-ontvangers hadden toen standaard de KG en de LG om naar te kunnen luisteren. Actief zenden is begonnen op de 11m band. Eerst met QSO’s in de omgeving maar al snel kreeg ik ook interesse in de buitenlandse stations, meestal Italiaanse en Franse, die overal te horen waren. Het eerste bakkie werd al snel uitgebreid met meer vermogen en meer kanalen. Eerst alleen op FM maar later werden er andere transceivers gebruikt die meer modes konden. Merken als HAM, Lafayette, Superstar en President.


Figuur 1 27 Mc shack met HAM Multimode met Bremi BRL-200 en Turner +3B. 5/8 verticaal op het dak.

Figuur 1 27 Mc shack met HAM Multimode met Bremi BRL-200 en Turner +3B. 5/8 verticaal op het dak.

Ondertussen zat ik op school en vroeg mij af wat voor werk ik later wel niet zou gaan doen. Pas in mijn examenjaar zag ik een advertentie met een oproep om radio-officier op de koopvaardij te worden. Direct wist ik dat ik dat werk graag wilde doen. Na de HAVO ging ik naar de Hogere Zeevaartschool Michiel de Ruyter in Vlissingen en 3 jaar later had ik een echt diploma dat ik mij zomaar beroepsmatig met radioapparatuur mocht gaan bezighouden. Als ‘Sparks’ (bijnaam voor radio-officier) heb ik twee reizen gemaakt. De eerste op de Clarissa (PDJO) en daarna op de Spring Bear (PHUG). De Clarissa was een coaster die ook wel eens een trans-Atlantische vaart maakt. In dat geval hadden ze een radio-officier nodig. Maar niet full time, dat was te duur dus halve dagen en in de havens was ik matroos. Het mooiste deel van deze reis van 6 maanden was dat wij de Orinoco in Venezuela een paar dagen opvoeren om bij een haven te komen. Heel mooi om door de jungle te varen met groen overal op land, zwermen papegaaien in de lucht en een aantal schepen vastgelopen in de rivier. Over de apparatuur aan boord kan ik niet veel vertellen, dat staat mij niet meer bij. Wel wist ik dat 3 jaar telegrafie leren op school bijna vergeefse moeite was. Alle communicatie ging per TOR, Telex Over Radio, en op telefonie. De hele reis ging van Venezuela naar Texas dan retour Europa naar Zuid Spanje en vandaar met meerdere stops naar Finland. Er zijn helaas geen foto’s van deze periode. Het was mijn eerste echte baan, en een camera kon ik mij voor die tijd nog niet veroorloven.

Na een paar maand vakantie moest ik weer aan het werk, dit keer op de reefer (koelschip) Spring Bear. Hier was ik ineens een ‘echte’ officier. Uniform aan, eten en relaxen in de officiersmess en werk voor matrozen moest ik echt niet doen. Een grote eigen hut met iemand die regelmatig kwam schoonmaken. Op deze manier in grote luxe rondgevaren tussen Florida, Zuid-Amerika, Japan en Australië. Veel mooie landen gezien en de hele tijd de zon aan de hemel. Het is waar gebeurd dat ik wakker werd, door de patrijspoort keek en dacht ‘Bah, alweer mooi weer’. De verbindingen waren meestal over telex. Dat was voor iedereen handiger dan telegrafie, ook voor de Sparks. Op CW heb ik vanaf Australië alleen een paar keer de QTH van de Spring Bear doorgegeven aan PCH. Over de radioapparatuur kan ik weer weinig kwijt. Er is wel een foto van de opstelling in de radiohut, zie QRZ.COM.

Figuur 2 Spring Bear aan de kade

Figuur 2 Spring Bear aan de kade

 

Figuur 3 PA5N in zijn hut aan boord Spring Bear.

Figuur 3 PA5N in zijn hut aan boord Spring Bear.

Na twee reizen besloot ik werk aan de wal te zoeken. Elke keer 6 maanden afwezig is heel erg slecht voor iemands sociale leven. Al die tijd had ik ook een vriendin, Daniëlle, waar ik nu al 26 jaar mee getrouwd ben. Na een aanloopperiode is mijn vak en beroep inkoper geworden, eerst alleen in de elektrotechniek, later voor meer zaken.

In 1989 ben ik met varen gestopt en heb toen een tijdje bijna niets met de radio gedaan. Ik ben wel weer op de 27Mc gegaan, de apparatuur had ik toch nog. Ergens voor 2000 wilde een kennis van mij een N-licentie gaan halen. Hij ging daarvoor op les bij de Radioamateurclub in Doetinchem, in het gebouw van de waterleiding. Ik wilde hem wel gezelschap houden en zo kwam het ervan dat ik een F-licentie gehaald heb. Het technisch examen moest ik doen, het morse gedeelte kreeg ik erbij cadeau gezien mijn radio-officier achtergrond. Mijn kennis heeft zelf uiteindelijk geen examen gedaan en is nooit zendamateur geworden.

De PA5SKY (vorige call) was geboren, maar had nog geen station. Daarvoor moest even gespaard worden. Maar in 2000 werd mijn eerste zoon Tom geboren. Daar was en ben ik heel blij mee, maar de spaarpot kreeg een nadere bestemming. In 2002 werd mijn tweede zoon Leon geboren. Pas eind 2014 heb ik de stap gezet om een station op te zetten. Na uitgebreid zoekwerk besloot ik een Yaesu FT-897D te kopen. Niet te duur en alles wat je zou willen zit erop.

De FT-897D is nog steeds mijn enige transceiver. Mijn station bestaat verder uit een mini beam, de TQM 36SR, een draad dipool voor de lagere HF banden en een AL-1 loopantenne voor de ontvangst van de lagere HF-banden. Voor de 2m waar ik af en toe op zit heb ik van een aluminiumbuis een J-antenne gevouwen. Kabel eraan bevestigd met een slangklem en het werkt wonderbaarlijk, opgehangen onder mijn zolderdak op 7m hoogte. Mijn station en vooral mijn antennepark kunnen op veel manieren verbeterd worden. De hoogte van het antennepark is maar 6m, te weinig voor goede horizontale afstraling. Dat is ook wat ik nu in de praktijk ook aan het doen ben. Mijn slechte antennepark compenseer ik in eerste instantie met mijn ACOM 1010 versterker, maar ik kijk om mij heen voor verbeteringen. Verder ben ik blij dat ik bij een experimentele club ben, de ‘E’ van VERON. Ik lees over een mogelijke verbetering en experimenteer daarmee.

Mijn station gebruik ik het meest voor contesten. De aanwezige apparatuur wordt hierbij elk weekend intensief gebruikt. Of een gedaan experiment een verbetering is zal hierbij snel blijken. De contesten in CW zijn mijn favoriet, maar ook RTTY of PSK worden gedaan als er geen CW is. Als de keus mager is dan doe ik ook wel eens een SSB contest.

Ondertussen dus ook lid van de ARAC. Dat is een fijne club mensen met dezelfde hobby als ik. Veel leden vullen die hobby anders in dan ik nu doe, maar je moet niet vergeten dat ik nog maar een junior ben in de radioamateur wereld. Van jullie leer ik dat er andere dingen zijn waar ik naar kan kijken. Ook hier is de soldeerbout wel eens aan om een bescheiden schakeling te bouwen en ik wil dat in de toekomst uitbreiden naar moeilijkere zaken. Bij mijn opleiding heb ik een goede elektronica-en elektrotechnische opleiding gehad. Maar niet gebruikte kennis zakt snel weg en moet weer opgefrist worden.

Figuur 4 Shack PA5N mei 2020

Figuur 4 Shack PA5N mei 2020

 

 

 

Op de foto kun je zien hoe mijn shack er uitziet. Ik heb niets mooier gemaakt of opgeruimd, het ziet er altijd uit als een rommeltje maar op de één of ander manier werkt alles goed. Maar wel voor verbetering vatbaar hi.

Ik ben ook lid van de Corsogroep Zieuwentseweg, een bouwer van één van de grote wagens van het Lichtenvoords Bloemencorso. Dat doe ik al sinds 1991. Daar heb ik 16 jaar in het bestuur gezeten en ben 11 jaar voorzitter geweest. Maar nu ben ik met veel plezier weer een gewone medewerker voor alles wat er maar gedaan moet worden. Zie QRZ.COM voor wat foto’s van een aantal wagens.

ARAC  RONDE

ARAC  RONDE

———————————-
te houden op iedere dinsdag aanvang: 20:00 uur.    ( zomertijd )
Wij zullen daarbij gebruik maken van de Twente Repeater   PI3TWE,  locatie watertoren Eibergen.
Freq:  RX  145.600     TX  145.000.
I.v.m. de huidige situatie betreffende Corona, is de repeater deze week in de analoog stand gezet.
Tevens hoeft u de komende tijd geen 77Hz toon mee te sturen om de repeater te openen, zodat die leden, welke met een wat  ” oudere  ” 2 meter TRX werken ook kunnen deelnemen.
Aard, PA4U, zal onze rondeleider zijn.  Hij zal de clubcall  PI4AJS als roepnaam gebruiken.

Wij hopen op uw aller deelname.

niet Aracleden zijn ook welkom in de Ronde.