Multitasken

Het afgelopen weekend heb ik meegedaan aan de UKEI CW contest. Niet om te winnen of veel punten te halen. De meeste contesten zijn voor mij mooie gelegenheden om eens fijn met radio bezig te zijn. Lekker een paar uur het meeste uit mijn installatie halen.

Bij de UKEI heb ik voor het eerst Multi operator gedaan, in mijn eentje, wat niet erg multi is natuurlijk, maar multi betekent dat je twee zendsignalen tegelijkertijd kunt hebben. Ik had gelezen dat dit via N1MM+ eenvoudig te realiseren is als je 2 computers op je netwerk hebt, en 2 transceivers om daar op aan te sluiten. Ik heb de laptop naast de PC gezet. Op de PC is de FTDX3000 aangesloten en op de laptop de FT897D. Op allebei de computers dezelfde versie van N1MM+ geïnstalleerd en in een nieuwe database dezelfde UKEI contest geselecteerd, op elke computer. N1MM+ detecteert dit en gaat de logs samenvoegen, telt ook de exchange door.

Eerst een beetje spelen, run op 1 band, s&p op een andere. Een QSO maken terwijl de andere zender door blijft roepen. Ook daar blijven luisteren naar een reply. Zo kon ik langzaam een beetje wennen.

Op een bepaald moment begonnen met runnen op beide banden. Dan kan het heel snel chaotisch worden en komen de moeilijkheden naar boven.

De ene zender stoort toch wat bij de ander. Door de frequenties buiten elkaars harmonischen te kiezen voorkom je dit voor een groot deel, maar toch. Er zitten wel extra bandfilters in de antenneleiding, maar helemaal voorkomen lukt niet. Dus als een wat zwakker station antwoord terwijl de andere zender roept dan moet er wat vaker om repeat gevraagd worden. Als op beide transceivers vrijwel tegelijk geantwoord wordt dan is het even zweten en goed opletten om de goede call en exchange te nemen en op de juiste plek in te vullen. Maar als dat lukt dan ben ik blij, dat is toch één van de redenen van Multi Operating.

Via N1MM heb ik ook SO2R gedaan. Dat kan met 1 computer en dan mogen, en kunnen, er geen 2 zendsignalen tegelijk in de lucht zijn. Je stoort de andere band nog wel bij ontvangst. Je roept niet tegelijkertijd maar om de beurt per transceiver. Je handelt ook maar 1 reply per keer af. Groot probleem hier is dat je wél 2 replies kunt krijgen, maar je kunt er maar 1 afwerken. Het tweede station roept misschien nog eens bij geen antwoord maar gaat dan weg. Ook is er geen run signaal meer op de andere band. Die lijkt leeg en de plaats kan zo worden ingenomen door een station dat een lege frequentie ziet. QRL? vragen wordt vaak niet gedaan.  Multi lost dat probleem op.

Na een periode komt er wat ritme in multi operating en is het goed te doen. Het is vermoeiend, er moet 3x zo goed opgelet worden. Maar bij SO1R gaat dat erg makkelijk, bij multi operating ging het uiteindelijk ook wel prettig. Dit ga ik vaker doen.

Bij de PA beker is dit natuurlijk het ding om te doen. Maar ik doe 40m en 80m op dezelfde antenne. Eens goed nadenken over een oplossing hiervoor. Er zal een antenne bij moeten. Wat zal de XYL daarvan denken 😉 ?

73

PA5N

Jeroen.

 

Volgend schrijfsel…