Vorige

Schuifmast en Endfed werken prima

Over de mast en antenne later bericht. Eerst de contesten. Sinds de vorige column heb ik wel weer aan wat leuke contesten meegedaan. De EU HF Championship, WAE CW, CVA, YO DX en de velddag contest op 2 september. De EU HF was lekker druk, veel contacten gemaakt. In de WAE CW heb ik voorzichtig geprobeerd om ook QTC te geven en te vragen. Dit vergt nog wat oefening, voornamelijk in het verwerken van de informatie. De CW is goed te nemen. Maar het lukte niet altijd om dat in het juiste vak te noteren. Ik kwam in de knoop met tabs en enters. De tegenstations zullen wat minder punten krijgen dan ze verwacht hadden. Maar dit is wel leuk, en voor de volgende keer meer oefenen, Veel Braziliaaanse stations in de CVA natuurlijk, dat telde mooi aan. In de YO DX kon ik mooi algemeen runnen en in een hoger tempo QSO’s noteren. Nergens genoeg tijd geïnvesteerd om enige winstkans te krijgen, maar leuk meegedaan.

Buiten de contesten ook nog wat DX gezocht, wat nieuwe DXCC’s toe kunnen voegen, Mali en Vietnam.

Op de velddag was ik aanwezig als PA5N/P. Echt portable aan een aggregaat samen met de rest van de ARAC deelnemers, zo’n 11 stations waren QRV uit de weide. Nou ja, dicht bij een weide, op een net gazon van één van onze leden. We voelden ons erg natuurlijk. Hier werd de schuifmast en de endfed antennne getest. Ze deden het allebei uitstekend. De mast schoof netjes uit, ik was wel de handel  van de handlier vergeten….maar ik had een baco bij mij. Die deed het ook. De antenne had op de juiste banden een aanpassing van 1 op 1, zonder gebruik van een tuner. Ik heb het niet zo op antennetuners. Een antenne moet van zichzelf al goed zijn, en een aanpassing van onder 1 op 3 is goed genoeg. Een vermogen van 100W kon de transformator prima aan, maar meer niet. De antenne straalde ook goed. Tot diep Azië en ver het Midden Oosten in zei mij dat het goed was. De tophoogte was maar 8m en aan het eind werd de antenne op grondhoogte vastgemaakt. Vreemd genoeg mijn eerste QSO op 10m met Luxemburg gemaakt. Een erg korte hop voor deze band, ik denk geen grondgolf. Alhoewel dit wel het jubileum station van RTL was. Die zal wel wat tophoogte gehad  kunnen hebben. Het enige deel van de endfed dat het wat minder deed was de 80m. Daarvoor zat er een verlengspoel in met een stuk draad eraan. De aanpassing zat binnen de marge, maar wel dicht bij de grens.

PA5N/P

Nu nog bedenken wat ik met de  mast ga doen. Het is maar een lomp ding dat ik maar af en toe, 1 keer per jaar, zal gebruiken. Misschien breek ik het na alle gedane moeite wel af. Het is bewezen dat ik het kon bouwen en daar ging het mij om.

 

73

Jeroen

PA5N

 

Volgende