1-Bert PD1AB

Mijn naam is Bert PD1AB.

Ik ben geboren op 2 oktober 1960 in Eibergen als vijfde kind. Ik heb 2 oudere broers en 2 oudere zussen. Na 1 jaar kleuterschool en 6 jaar basisschool kwam ik op de LTS van Eibergen, waar ik een metaal opleiding heb gevolgd. Na de LTS ben ik gaan werken bij de E.M.L. (motorfietsen met zijspan) 3 dagen werken en 2 dagen school. In 2003 ben ik door een faillissement van werk veranderd en ben begonnen bij K.M.G. (kermisattractie bouw) waar ik nu nog altijd werk. Ik heb ook enkele cursussen gedaan basis elektronica thuiscursus en een computer tekenprogramma ACAD. Op 25-jarige leeftijd ben ik getrouwd met Gerrie Stokkers. Wij hebben 3 kinderen 1 meisje en 2 jongens en wonen al ruim 35 jaar in Neede.

Radio en elektronica hobby
In de 1e klas van de LTS begon het radio gebeuren, vrienden hadden een middengolfzender gemaakt met een EL84, met een stuk koperdraad van schoorsteen naar schoorsteen gingen ze muziek draaien en ik moest luisteren of het goed doorkwam. Met een piepklein Japanse transistorradio ging ik luisteren, en ja hoor 300 meter verder hoorde ik ze. Wat ging dat mooi elke avond maar weer luisteren ook andere piraten kon ik ontvangen onder andere radio rekken op zondag middag. Na enkele weken had ik van mijn krantenwijk een soldeerbout gekocht en enkele onderdelen. Ik had een oude buizenradio gekregen een Phillips en die werd gesloopt voor de onderdelen die ik nodig had. Ik heb toen geprobeerd een middengolfzender te bouwen met als resultaat een bromapparaat waar ik elke keer stroom van kreeg. Ik heb hem naar ongeveer na 5 weken weggedaan ik had te vaak stroom gekregen en was hem zat. Maar na enkele weken later had ik een FM-zender gezien: de hf65 een Deense meetzender frequentiebereik 88.0 tot ongeveer 150.0 MHz een kant en klaar printje waar allen de onderdelen op gesoldeerd moesten worden. Nadat ik de zender in elkaar had gezet en een gevouwen dipoolantenne erop had aangesloten gingen we het proberen het ging heel mooi we kregen direct een rapport uit het dorp van bonanza we kwamen goed door. We hebben heel wat uren met dit apparaat uitgezonden antenne gericht op de centrale antennesysteem Westenesch (Reinbouw). Later hadden we een zender van 5 watt (stentor) voor het dorp maar deze stoorde Nederlandse tv-zenders en luchtvaart ook met filters en is in de vuilnis beland nadat we een buizenzender hadden gemaakt met een ecc85 met een QQE0312 als eindtrap was een mooie zender bleef goed op frequentie staan en hier hadden we veel plezier mee. We hebben heel lang muziek gedraaid onder de naam ATLETICO en veel rapporten gekregen. Ik heb veel zenders gemaakt van 0,1watt tot ongeveer 40 watt voor FM-amateurs. Eind jaren 70 ging ik ook legaal met een 22 kanalen Phillips 27mhz marc zender samen met vrienden en vriendinnen hebben we ook vossenjachten gedaan en wielerrondes begeleid. We hebben in die tijd ook heel veel feestjes gehad met onder meer radio Rosita, radio Eibergen, radio Milano uit Zelhem en vele andere zenders. Na het trouwen in 1985 heb ik nog maar weinig illegale zenders gebouwd.

3-Zelfbouw stuurzender-onder

2-Zelfbouw stuurzender-boven

Dit is een zelfgebouwde stuurzender uit de piratentijd

 

Amateur zenders met licentie
In 2004 kwam ik in contact met Oene Meek bij jullie bijna allemaal bekend. Oene deed in die tijd aan amateur-tv, zeer interessant en na enkele avonden kreeg ik van hem een boek van zenders en ontvangers voor zendamateurs om te kijken wat je moest weten om examen te doen. Daarna heb ik het leerboek N zendamateurs gekocht van de Veron en met ongeveer 5 maanden had ik de licentie op zak.
Ik ben toen lid geworden van de Veron met afdeling Arac dat moest ik zo doen van Oene want de Arac was voor hem alles. Als eerste heb ik wat met verschillende antennes gedaan en een eigen kantelmast gemaakt en wat op 2meter en 70cm gedaan. Later ben ik wat gaan prutsen voor de 20 meterband en 40 meterband. Verder heb ik de Lima sdr gebouwd en schakelingen voor de scouting Neede gemaakt voor de Jota en Joti waar ik al jaren het soldeer project doe dit is altijd wel gezellig. Verder ben ik wel eens te horen met sstv op 2 meter en 20 meter en op 20 meter in bpsk31.

73, Bert Bats PD1AB