Vorige

Oefenen Oefenen Oefenen

De vorige keer heb ik het over 2BSIQ gehad, de overdrive van SO2R. Bedoeling is dat je de QSO’s op 2 banden zo weeft dat je er 2 tegelijk kunt afwerken. Liefst zonder dat het tegenstation daar iets van merkt. Operators die dit in de vingers hebben kunnen honderden QSO’s per uur verwerken.

Ik heb dat duidelijk nog niet.

Ik ben in N1MM+ gaan oefenen, samen met de app Morse Runner. De set up is 1 pc, 1 toetsenbord, zonder SO2R station controller. Alleen 2 transceivers, 1 set toetsen en ik zelf. Het wil nog niet echt lukken. Aangezien de apparatuur er ook niet veel aan kan doen ligt dat aan mijzelf. Zowel in de Morse Runner als in het echt blijf ik in de knoop komen met waar de cursor staat. Ben ik trots dat ik een call sign op de linkse set goed genomen heb blijk ik dat in het venster van de rechtse set ingevoerd te hebben. Morse Runner is heel goed in het maken van situaties die dit makkelijk veroorzaken. In een real life contest gaat dit iets beter, omdat daar de snelheid van het tegenstation iets lager is. Maar het gaat evengoed vaak mis.

Ook de vertraging doet niet veel goeds. Heb je rechts iets goed genomen dan moet je wachten tot de linker set klaar is met zenden. Het rechtse tegenstation vindt vaak dat het te lang duurt en herhaalt zijn vorige doorgang. Daar moet je dan op wachten, dat verstoort het ritme. Of je begint tegelijk te zenden. De ene met een herhaling, de ander met de bevestiging. En dan wordt je niet gehoord.

Het is opletten waar de cursor staat en toetsenbordcontrole. Alle commando’s zullen door de operator zonder zoeken en nadenken uitgevoerd moeten worden.

Er is wel wat verbetering in het nemen van call signs. Als ik op één set nog bezig ben en ik hoor de call op de andere set dan kan ik dat beter onthouden. Als ik dan te laat ben dan kan ik het alsnog goed invullen. Dat gaat dan wel weer met vertraging wat weer verstoring van het ritme geeft..

Er is licht aan de horizon. Na weken bijna elke dag oefenen zijn er soms momenten dat het wel enig zins vloeiend gaat bij de oefening. Dan gaat het een paar minuten met 4 à 5 QSO’s per minuut en staat de teller even op 260Q’s/uur. Maar niet voor lang. De cursor staat zo weer verkeerd of er moet iets herhaald worden , oorzaak van verwarring bij de operator, mijzelf.

Voor de PACC heb ik dit niet genoeg in de vingers, maar ik ga zeker nog wel een tijd SO2R werken, misschien lukt het mij om het er even als 2BSIQ uit te laten zien.

 

Tot later.

73

Jeroen

PA5N

Volgende