vorige

Multitasken 2

Ik heb het al eens over multitasken gehad in deze stukjes. Het gebruiken van 2 zenders op elk een ander band. Dat heet SO2R, Single Operator 2 Bands. Door nooit twee signalen tegelijk uit te zenden en door geen twee stations in de zelfde band te runnen ben je dan geen MultiOp station. Het is te doen om op 1 band te runnen en andere banden langs te gaan met s&p. Goed voor multipliers en om te zien hoe druk het is op een band. Iets drukker wordt het als je op twee banden runt, in N1MM heet dat ‘dual CQ’, ik weet niet of dat overal zo genoemd wordt. Dan moet je goed opletten wat je waar hoort en je hoort meerdere stations roepen in je linker en in je rechter oor. Dit is leuk maar ook verwarrend en vermoeiend. Je kunt wel meer QSO’s halen in een contest op deze manier.

Maar toen bleek dat ik het verkeerd deed. Ik zag en las over een andere manier van SO2R. Hierbij moet je letten op de lengtes van je zendgedeeltes. Die overlappen dan de ontvangstgedeeltes op de andere band. Als je dan jouw eigen audio niet monitort hoor je maar 1 band, diegene die je ook wilt horen. Dit heet 2BSIQ, 2 Band Synchronized Interleaved  QSOs. Alle toppers in SOAB klasses werken hiermee, en waarschijnlijk MultiOps stations ook. Als dit goed uitgevoerd wordt dan is 300+ QSO’s per uur in SOAB mogelijk. Er moeten aan allerlei voorwaarden voldaan worden.

 • Operator skills moeten heel goed zijn, er moet geoefend worden.
 • De twee banden mogen geen last van elkaar hebben.
 • Goede transceivers, antennes, filters.
 • En de banden moeten druk genoeg zijn, er moet aanbod zijn voor veel QSO’s en om een goed ritme op te bouwen.
 • Ontvangen signalen moeten ook in het goede formaat en snelheid binnen komen. Het ritme kan verstoord worden door
  • Ontvangen signaal naar verhouding langzaam seinen/spreken.
  • Dubbelle call of exchange zenden door tegenstation.
  • Exchange niet in 1 keer goed ontvangen, door jezelf of tegenstation.

Zoals in mijn eerdere schrijfsels al gezegd is voldoe ik niet aan 2 van de voorwaarden.  Een andere voorwaarde gaat al beter maar moet meer getraind worden. En op de vierde en vijfde heb je maar beperkt invloed. Goed in de gaten houden welke banden het meest actief zijn.

Ik ga mij hier toch eens mee bezig houden. Trainen en proberen. Misschien kom ik al een heel eind met een betere tweede transceiver. Daar zoek ik er nu eentje van, maar de prijs moet goed zijn. De budgethouder is er streng mee. Ik laat het weten.

 

Tot later.

73

Jeroen

PA5N

 

Volgende