Waarom de ARAC MOP

MOP betekent ‘Morse Operating Practice’. Als beginnend telegrafist is het spannend om de eerste punten en strepen in een QSO door de ether te sturen. Wat helpt is een rondeleider die geduld heeft en fouten niet erg vindt. Als de deelnemer dat wil kan deze operator ook advies krijgen. De ervaring leert dat telegrafisten al snel tot verbetering en tot vertrouwen komen na een aantal deelnames aan de ARAC MOP (of een andere ronde die hetzelfde doet). Al snel komt het moment dat de banden afgezocht wordt naar mogelijkheden voor meer zelfstandige QSO mogelijkheden. Training maakt al snel betere telegrafisten.

Hoe werkt het

Op woensdagavond 19.30 uur lokale PA tijd roept de PI4AJS op 14.052kHz op voor de ARAC ronde, CQ ARAC MOP (3x)  de PI4AJS (3x) . Aan het eind van de oproep volgt een ‘QRZ? k’  . Hierna kunnen deelnemers zich inmelden.

De inmelding wordt bevestigd door ‘r call deelnemer QRY nr’ , bijv ‘r PA5N QRY 1′. Na QRY volgt een nummer dat het nummer van de deelnemer voor deze ronde is. Dat is ook de volgorde van oproepen door de rondeleider. Na bevestiging inmelder volgt weer QRZ? van de PI4AJS.

Als alle deelnemers zich ingemeld hebben dan wordt de ronde begonnen doordat de rondeleider na een inleiding de eerste deelnemer, QRY 1, oproept. Deze zend één over, krijgt daarna misschien een vraag van de rondeleider, en daarna volgt QRY 2, enzovoort.

Bijv. “CAll QRY 2 bedankt voor nu NW QRY 3 Call QRY3 de PI4AJS kn”.

Als alle deelnemers geweest zijn beginnen we weer met QRY 1.

Indien een deelnemer niet meer opgeroepen wil worden kun je een over eindigen met QRU of QRT met 73 en de goede wensen.

Wat zenden als deelnemer

Maakt niet veel uit, maar wel leesbare tekst. Als er maar geseind wordt. Wel opletten bij het antwoord van de rondeleider. Er kan een vraag komen.

Technieken

Hier geen les over het morseschrift. Hoe dat zit kan iedereen wel zelf online vinden. Een grote tip: Let goed op spaties, ruimte tussen de tekens. Een ‘N’ en een ‘I’ die met te veel ruimte geseind worden zijn nog steeds een ‘N’ en een ‘I’. Als het aan elkaar geseind wordt is het een ‘B’.

  • Begin een over (seinbeurt) met “call tegenstation de eigen call”, bijv PI4AJS de PA5N.
  • Eindig een over op dezelfde manier maar dan met een “kn” toegevoegd, bijv Pi4AJS de PA5n kn .
    • Het teken ‘k’ geeft aan dat je iedereen uitnodigt om te gaan seinen, bijv na een algemene CQ oproep.
    • Het teken ‘kn’ geeft aan dat je alleen het station dat je in de afsluiting van je over noemt uitnodigt om te gaan seinen.
  • Bij een fout in het seinen kun je dat laten merken door een serie punten, ruim meer dan 5, of 2x de letter I. Heel officieel moet je daarna bij het vorige correct geseinde woord weer beginnen, maar het wordt vergeven als je alleen het fout geseinde woord weer opnieuw seint.
    • JONMGEN om JONGEN te seinen kan beter –> JONM .. .. JONGEN of JONM ………. JONGEN.

Morse nemen erg belangrijk

Je morse door de lucht seinen is mooi, maar morse nemen is mooier. Het is altijd het beste advies om eerst te leren nemen voordat je gaat seinen. Bij de meeste opleidingen moest eerst 15 wpm genomen kunnen worden, zonder hulp van handy of andere computers, voordat de sleutel in de hand genomen kon worden. Een snelle parate kennis van tekens helpt enorm om goed te kunnen seinen. Het ritme waarin dat moet gebeuren zit dan ook al beter in je hoofd.

Voor de ARAC MOP maakt het niet uit, de rondeleider hoort alleen wat je seint en seint zelf met een paddle zodat de punten en strepen, en hopelijk ook de tekens en woorden,  regelmatig zijn. Maar in het wild kom je stations tegen die met de straight key seinen, en waarvan het decodeerprogramma zegt dat het zo slordig is dat het niet automatisch genomen kan worden. Als het morse nemen in je hoofd gebeurt dan ben je hier flexibeler in.

 

Wil je hierover contact? mail pa5n@veron.nl.

…. meer informatie volgt …