Vorige

Lang niet geschreven, wel contest gedaan

Een tijdje heb ik voor deze column het toetsenbord niet meer aangeraakt. Druk geweest, maar eerlijk is eerlijk, ik heb er ook niet altijd aan gedacht. En als ik er al aan dacht dan altijd op een moment dat ik niet in staat was om dit stukje te tikken. En als ik daar wel toe in staat was dacht ik er weer niet aan….. Ik denk voor velen een bekend patroon.

Waar ik wel aan dacht is om aan contesten mee te doen. Niet elk weekend was het raak maar er zaten een paar mooie bij. Eén ervan is de PA Beker. Een fijne contest, ik kijk er het hele jaar naar uit. Dit jaar heb ik speciaal hiervoor een endfed antenne en de mast gehangen. Samen met mijn dipool zou ik dan op twee banden tegelijk moeten kunnen werken. Je bent nog single-op als je maar geen 2 signalen tegelijkertijd uitzend. De logger N1MM+ zorgde er keurig voor dat er maar 1 zender tegelijk kon zenden. Vol goede moed begon ik de contest en riep op de 40 en de 80m. Ik ben er na een poosje mee gestopt. De onderlinge storing was te hoog. De antennes staan dicht bij elkaar, en ik vermoed dat de oudere en eenvoudigere set Yeasu 897D veel van die storing uitzond en ontving. Ik ben benieuwd hoe dat zou gaan met 2 goede sets zoals de FTDX-3000, of iets dergelijks. Ik kon wel goed uitluisteren waar de condities het beste was op een bepaald moment, en ik ook wel losse stations op de andere set op de andere band aangeroepen maar de storing kon ik niet gebruiken. Toch weer eens ergens een set lenen.

De endfed deed het veel beter op de 40m dan de dipool. Op de dipool deed de 80m het weer beter. Voor DX is de dipool voor beide banden weer beter dan de endfed. Volgend jaar mag de endfed er weer in.

Hoe ging het eigenlijk qua prestatie? Op CW niet zo goed als vorig jaar, de 100 QSO’s niet gehaald. Of anderen het beter deden moet natuurlijk nog blijken. Op LSB heb ik voor het eerst meer QSO’s en meer punten gehaald dan in het CW gedeelte. Ook geen 100 stuk, maar weer moet nog blijken hoe goed of slecht dat is. Ik wacht de uitslag vol spanning af. Het was weer leuk en volgend jaar proberen we weer iets anders.

Waar ik ook uitvoerig aan mee gedaan heb, zoals elk jaar, is de CQ WW DX CW. Ik heb bijna 1300 QSO’s gemaakt, een aantal nieuwe DXCC’s gewerkt en veel plezier gehad. De drukte was goed. Met 1 set gewerkt, geen poging tot dual cq gedaan, je hebt al genoeg te doen. Met twee sets tegelijk is voor een andere keer een voornemen.

 

Tot later.

73,

Jeroen

PA5N

 

Volgende