Hallo allemaal,
Mijn naam is Hans Braam, ben 53 jaar oud. Geboren in Deventer en op mijn derde verhuisd naar Goor waar ik ben opgegroeid.
Op jonge leeftijd was ik al gefascineerd door techniek en elektronica. Als kleuter van drie heb ik eens wat onderzoek verricht aan een wandcontactdoos in het woonhuis van mijn opa en oma. Dit resulteerde in derdegraads brandwonden aan mijn linkerhand. Na wekenlang een 2-dagelijks ritje achterop de fiets bij moeder naar de huisarts is het uiteindelijk allemaal weer redelijk gekomen.
De littekens zijn nog duidelijk zichtbaar.
Eind jaren ‘70 struinde ik langs de straten om oude radio’s of TV’s te zoeken die ik dan kon slopen.
Ik was een jaar of 10 toen mijn oudere broer met 27mc actief werd. Hierdoor kwam ik hier ook mee in aanraking. Razend populair was dit in die tijd.
Na de lagere school naar de MAVO en vervolgens naar de Hofstede MTS in Hengelo richting elektronica. Stage gelopen bij EM-International in Hengelo en bij het “Nederlands Centrum voor Laser Research” (Universiteit Twente in Enschede). Na mijn stage ben ik daar blijven hangen en heb er nog een jaar fulltime gewerkt.
In maart 1991 moest ik komen opdraven om mijn militaire dienstplicht te vervullen.
De opleiding kreeg ik bij de Simon Stevin Kazerne in Ede waar ik ben opgeleid tot dienstplichtig onderofficier bij de verbindingstroepen. Na 2 maanden opleiding in de rang van Sergeant overgeplaatst naar Kamp Holterhoek in Eibergen waar ik het commando kreeg over een Relais-detachement bij de “Delta-Verbindings-en-Bedienings-Compagnie-541-Verbindingsbataljon” (D-VBD BEDCIE 541-VBD BAT). Gedurende deze 12 maanden in Eibergen heb ik deelgenomen aan 14 verschillende oefeningen in binnen- en buitenland.
Na mijn militaire dienstplicht heb ik kort gewerkt bij Holec-Middenspanning in Hengelo. Vervolgens ben ik terecht gekomen bij BM-Sat in Rijssen, waar mijn werk bestond uit de installatie, onderhoud en reparatie van draaibare satelliet antenne systemen. Hier heb ik een jaar of 10 gewerkt.
In de avonduren heb ik nog een aanvullende studie “marketing” gedaan aan de DOC-Hogeschool in Enschede.
In 1997 heb ik gesolliciteerd bij Amplimo BV (toen nog in Delden), waar ik als “Technisch Adviseur” ben aangenomen. Amplimo BV is een bedrijf gespecialiseerd in de levering van ringkerntransformatoren. Mij werd de kans geboden om het bedrijf over te nemen. Dit heb ik gedaan per 1 Januari 2001.
In 2005 hebben we het bedrijf verhuisd naar het Industrieterrein van Neede. Hier woon ik naast het bedrijf met mijn XYL en 2 dochters.
Figuur 2: klaar voor de volgende parachute sprong op vliegveld Teuge. Als liefhebberij ben ik regelmatig bezig met high-end audio. En daarmee ook veel in buizen techniek. Ik heb de nodige versterkers gebouwd, gerepareerd en gemodificeerd. De kennis van transformatoren komt hier natuurlijk erg goed van pas.
Verder heb ik in het verleden diverse hobby’s gehad waaronder; zeilen, parachutespringen, wedstrijd-karten, RC-helikopter vliegen, diepzee duiken, …….
Om mijn kennis op gebied van HF-techniek wat op te halen en te verbeteren, heb ik in 2015 mijn F-machtiging gehaald en ben begonnen met experimenteren. Mijn eerste zelfbouwantenne was een 6-band hexbeam voor 6m t/m 20m, gemaakt van vishengels en werkte erg goed. Helaas ging deze tijdens een flinke storm in 2016 ter ziele.
Wegens drukte en tijdgebrek in Januari 2017 besloten om een complete antenne aan te schaffen. Dit werd een 5-band log-per yagi. (EAntenna 59+) en deze gemonteerd op een 4x6m Versatower in de achtertuin.
Figuur 3: 6-band Hexbeam Figuur 4: 5-band Log-periodic yagi Figuur 5: GAP-Voyager DX
Voor 40m heb ik hier later een verkorte dipool (EAntenna 40MDY1) bij geplaatst.
Verder heb ik voor 80m en 160m een vertical op het bedrijfspand gezet (GAP Voyager).
En natuurlijk niet te vergeten een Diamond X50 voor 2m en 70cm.
Tussentijds ben ik in 2016 ook nog geslaagd voor het CW examen waarvoor ik naar België moest (Diest). Helaas ben ik tot vandaag nog niet snel genoeg om een fatsoenlijk QSO in CW te kunnen voeren, maar we geven niet op. Ooit komt het zover ….
Mijn transceivers zijn: Yaesu FTDX5000, Yaesu FT991, Yaesu FTM400, Yaesu 3DR en een zelfbouw all-band all-mode mcHF (opensource project van M0NKA; http://www.m0nka.co.uk).
Nou ja, tot zover een kleine impressie van wat ik zoal doe en heb gedaan. Mocht je meer willen weten, dan ben je welkom voor een kop koffie bij Amplimo BV ….. ?
73, de PA9S
Hans