Even voorstellen: Bart PE1NJN

Ik ben Bart Stegeman, geboren 28 januari 1971 in Lochem. Ik ben opgegroeid in Barchem, waar in een fijne jeugd heb gehad. In Barchem ging ik naar de openbare lagere school. In deze tijd begon ik mij al te interesseren voor techniek, dit werd nog eens versterkt omdat een oom van mij radiozendamateur was. Ik denk dat rond die tijd mijn eerste 3 meter zendertjes al gebouwd zijn. In de 6e klas wist ik eigenlijk al zeker dat ik iets met elektronica wilde gaan doen, maar er zat geen school in de buurt, die daarop aansloot. Toen ben ik naar de toenmalige LTS in Lochem gegaan. Hier heb ik motorvoertuigentechniek gedaan. In de LTS-periode werden de zendertjes al iets groter en had ik ook de 27MC ontdekt.

Ik begon daar met een Senfor Skyline 2008 met maar liefst 22 kanalen en een half Watt, maar dat groeide al gauw uit naar een President Jackson met 240 kanalen met alle modes. Ook werd er een eindtrap gebouwd met een hand vol EL519’s, die samen goed waren voor 1 kW PEP output. Alles niet geheel volgens de regels, maar ik heb er wel veel van geleerd.
Na mijn LTS-periode ben ik naar de MTS in Deventer gegaan en heb daar (uiteraard) de richting elektronica gevolgd. In deze periode heb ik samen met een klasgenoot het radio-examen afgelegd. Ik ben hiervoor geslaagd zonder hier al te veel voor te doen. Het examen bestond toen uit 50 vragen waarvan 15 vragen over wet- en regelgeving en 35 vragen over de techniek. Het bleek achteraf dat ik alle techniekvragen goed had, maar alle wet- en regelgeving vragen fout. Na het behalen van het papiertje ben ik samen met Gerrit ten Elshof naar een ARAC-verenigingsavond gegaan ik ben toen direct lid geworden.
Na het slagen voor mijn opleiding elektronica ben ik op zoek gegaan naar een baan, maar dat viel niet mee en dat terwijl er gezegd was, dat je met het diploma op zak meteen werk kon krijgen…. Om deze reden heb ik bij defensie aangeklopt, zodat ik vrijwel meteen in militaire dienst kon. Hier ben ik vrachtwagenmonteur geweest bij de 105 Vouwbrugcompagnie met als hoogtepunt een brugslag voor de wandelvierdaagse bij Cuijk. In mijn dienstperiode heb ik mij niet verveeld, want met een vrachtwagen waarmee je het water inrijdt is er altijd wel wat.
Na mijn dienstperiode van 12 maanden was de arbeidsmarkt nog steeds niet super en heb ik nog een jaartje aan de lopende band gewerkt bij Bührmann Ubbens in Zutphen. Hierna kwam er een vacature vrij bij Bronkhorst Hightech in Ruurlo, waar ik met veel plezier gewerkt heb. Hier ben ik begonnen bij de productieafdeling totdat er een vacature vrijkwam op de ontwikkelafdeling. In 1997 ben ik gaan samenwonen (met toen nog vriendin) in Ruurlo. Vlak voor het nieuwe millennium heb ik Bronkhorst Hightech verlaten en ben ik aan de slag gegaan bij Simco in Lochem, waar ik nog steeds werk. Simco houdt zich bezig met de beheersing van statische elektriciteit. Bij Simco houd ik mij bezig met hardware ontwikkeling.
In 2001 zijn we getrouwd en hebben we inmiddels 2 lieve dochters.
Naast het gezinsleven vind ik nog steeds tijd voor de radiohobby. Zo heb ik mij bezig gehouden met de bouw van ATV-zenders voor 23, 13 en 3 cm met bijbehorende antennes maar dat is inmiddels alweer ontmanteld, omdat mijn SHF-signalen maar moeilijk door alle bomen in de omgeving kwamen.
Omdat SHF niet echt bleek te werken voor mij, heb ik mij maar eens verdiept in SDR. Als eerste project heb ik de AVALA-01 van YU1LM gebouwd en het heeft mij verbaasd wat hiermee mogelijk was. Omdat ik hier op den duur nog meer uit wou halen heb ik mij eigen transceiver ontworpen.

SDR Transceiver 1e versie-20201012

SDR Transceiver 1e versie-20201012

Omdat een echte “soldeerbout amateur” altijd meer wil, kwam hiervan ook een 2e generatie:

SDR Transceiver 2e versie-20161218

SDR Transceiver 2e versie-20161218

Pe1njn-Sdr-Deel binnenzijde SDR transceiver

Pe1njn-Sdr-Deel binnenzijde SDR transceiver

De laatste transceiver is geschikt voor HF + 6m met 400w output. Ook transverters voor 2 en 4m zijn in ontwikkeling.

Aangezien een transceiver niet werkt zonder antenne heb ik een ZS6BKW opgehangen en een automatische antennetuner gebouwd volgens het ontwerp van DL6GL, maar dan geschikt voor mijn 400W.

Remote unit automatische antenne tuner

Remote unit automatische antenne tuner

Ik hoop dat er nog vele leuke projecten volgen!

73, Bart Stegeman (PE1NJN)