Mijn call: PE1OJZ
Geboren: 1 april 1951 (volgens mijn ouders!)
Ik woon samen met Ina aan de Maandagsdijk in Barchem sinds 1976. In 1951 geboren in Borculo als oudste zoon op een boerderij in Heure.
Mijn oom (Derk Jan) geboren in 1924 was ten tijde van de oorlog 16 jaar oud en diende zich te melden bij de Duitsers. Hij had daar geen zin in en is 5 jaar lang ondergedoken geweest op de hooizolder in de varkensschuur.
Bets Hogeweg van de radiozaak in Borculo heeft toen een ontvanger voor hem gebouwd waarop hij Radio Oranje kon ontvangen. Zo kon men dagelijks de laatste nieuwtjes ontvangen. Mijn vader heeft in de oorlog voor de Duitsers in Zevenaar tankvallen moeten graven en loopgraven. De reis ging toen per fiets met massieve banden.
Bij ons thuis werd vroeger veel geluisterd naar geheime zenders op zondagmorgen en dat had mijn interesse. Draadloos berichten en muziek ontvangen, hoe is dat mogelijk??
Toen ik ca. 10 jaar was kreeg ik mijn eerste Philips bouwdoos voor een kristal-radio ontvanger met een OA 79 diode als ik het goed heb.  Deze gebouwd en zonder batterij ontvangst Radio Luxemburg op de middengolf. Wat gaaf zeg!

Schema Philips Pionier 1

Schema Philips Pionier 1

 

 

Toen kwam de periode van veel prutsen met oude radio’s en op 13 jaar mijn eerste bandrecorder van Frans Snel uit Borculo. Wat een lol hebben we hier mee gehad. Stiekem gesprekken opnemen als er bezoek was en de mensen later laten horen wat ze allemaal gezegd hadden.
Inmiddels was de tijd rijp om mijn eerste geheime zender te bouwen op de middengolf. Via kennissen uit Eibergen had ik een schema gekregen met een EL3 en een AZ1 buis. Spoel moest ik zelf wikkelen met midden aftakkingen op 7 -14 – 18 windingen.

Velddag ARAC bij ons thuis

Velddag ARAC bij ons thuis

Albert en Ina

Albert en Ina

Natuurlijk werkte het eerste exemplaar niet en stapte ik met de zender achter op de fiets op weg naar Eibergen. De “deskundigen” hadden het apparaat in no time aan de praat en zo kon ik thuis aan de slag. Een antenne gespannen tussen de schoorsteen van het huis en de elektriciteitspaal van de Berkelstreek en daar begon het magische station “Studio Bellevue”zijn eerste uitzending.
De uitgang van mijn bandrecorder was de ingang voor de zender.
Al snel was er de nodige belangstelling en in totaal heb ik ongeveer 10 zenders gebouwd voor deze en gene, zodat we een mooi netwerk hadden.
Toen kwam de verkering met Ina uit Aalten, de trouwerij en zo kwamen we in Barchem terecht.
Na mijn opleiding Elektro aan de MTS te Deventer ging ik werken in Zutphen en kreeg de leiding over 18 monteurs om melkkoeltanks te installeren en te repareren.
In 1982 ben ik overgestapt naar ITHO te Schiedam als technisch adviseur koeltechniek regio Noord-Oost. Inmiddels waren er 3 zoons geboren en geen tijd voor de hobby.
Toch in 1991 de draad opgepakt om radioamateur te worden.
Bij A40 Twente de cursus gevolgd onder leiding van Koen Wieringa en geslaagd na examen in Nieuwegein voor C en D amateur.
Toen aan de slag om wat apparatuur te bemachtigen en een antenne.
Ik had in 1990 al eens een advertentie gezien van een kantelmast 18 mtr. hoog en deze uitgeknipt en bewaard. In 1992 gebeld met de man van de advertentie uit Voorst, die een beetje beduusd reageerde, maar warempel de mast was er nog.
De mast lag hem na 2 jaar in de weg en voor fl. 150.- mocht ik hem ophalen, een mast die in Apeldoorn had gewerkt voor een centraal antenne systeem.
Thuis aangekomen met de kantelmast, een flink gat gegraven, 2 kub beton erin en na een paar weken de mast overeind gezet.
Ik ben een jaar lid geweest van A40, vanwege de opleiding en daarna over naar A21 ARAC.
Ik beschik thuis over een 9 elements beam voor 2 mtr. en een rotor. Ook een vertical voor 2 en 70.
Voor de korte golf een W3DZZ.
  De shack bestaat uit een voeding 12 Volt 25 A, een ICOM IC 706, ALinco DR 510 en een MFJ948 tuner.
Ik ben geen echt actieve zendamateur, maar ik vind diverse zaken er om heen altijd heel interessant.
Hierbij te denken aan maandelijkse bijeenkomst, velddag, Dag van de amateur, etc.
Omdat we buitenaf wonen met veel ruimte ooit enkele keren de contestgroep PI6Z uit Zutphen op bezoek gehad tijdens de CQ – WW. Wat een belevenis, dat zijn de echte amateurs!
Samen met Karel Wennink (PA0WEN) veel JOTA’s gedraaid bij de Graaf Otto Groep in Lochem.
Afgelopen jaren diverse keren samen met Ton (PA3TP), Michel (PA3MI), Pascal (PA9S) en Peter (PA1PDY) de JOTA verzorgd in Lochem.
Gezien mijn ervaringen in de koeltechniek ben ik nu af toe freelance docent voor opleidingen koeltechniek, warmtepompen en F-gassen monteurs.
Als alles weer gaat lopen

Jota 2018 Lochem

Jota 2018 Lochem

ook aan de slag als examinator in dit vakgebied.

Een uitje met Bello uit Barchem?

Een uitje met Bello uit Barchem?

 

 

 

 

Verder ben ik verantwoordelijk voor de technische installatie qua geluid en beeld bij ons in de kerk.
Als voorzitter van de groep Bello 56 moet ik natuurlijk ook daar een beetje reclame voor maken!

 

Uit de Stentor een verhaal van mijn vrijwilligerswerk bij ons in het dorp.

 

Blijf gezond en een hartelijke groet van Albert Wonnink – PE1OJZ uit Barchem.