Vorige

Antennemastbouw zonder contest

De afgelopen weken geen één contest gedaan. Er waren VHF contesten, daar heb ik het materiaal niet voor. In een poging om deel te nemen heb ik de 6m band rondgedraaid maar ik hoorde er geen verkeer. Er was niets te doen of ik kon het niet horen. Waarschijnlijk een mix van beiden.

Dan zal ik het maar eens over mijn zelfbouwproject hebben. Ik heb sinds eind vorig jaar een mooie schuifmast van aluminiumkoker staan. En toen dacht ik dat kan ik ook bouwen, maar dan op kleinere schaal. Er komt een velddag aan in september dus 1 + 1 = een schuifmast voor portable gebruik. Het principe is eenvoudig, maar om het goed te doen vergt wel ervaring. Heb ik ervaren.

Het begint met de keuze van de koker. Die moet van het materiaal zijn dat sterk genoeg is maar ook licht. Het is tenslotte een installatie die het veld ingedragen moet worden. Ik moet ook aan mijn rug denken. Ook niet al te groot, het moet in de auto passen. De keuze viel op pvc buis: snel te krijgen, licht en in veel maten. Het is een keuze die voor problemen zorgt. PVC buis is licht, handelbaar maar niet sterk genoeg, en ook niet vormvast genoeg.

Uiteindelijk is er toch wat kracht nodig is om de buizen op te trekken. Dan helpt het niet dat de buizen een beetje krom worden. Met de hand optrekken van één buis ging nog net met veel moeite. Dus haalde ik mijn kennis van het katrollen systeem weer naar boven. Maar ook met een verdubbeling van kracht bleef het moeilijk. Dus heb ik er een handlier bijgekocht. Hoe maak je die vast op een ronde buis? Zoals heel vaak komt je van een oplossing tot het volgende probleem…. Toen de ophanging opgelost was ging het beter. De derde buis ook aan de mast bevestigd. En weer de mast ophijsen. Maar het was vreemd. Ik haalde wel kabel binnen op de lier, maar de mast werd niet hoger. Nog maar eens een paar keer draaien. Nog geen resultaat. Wel kabel – geen hoogte. Nog eens goed gekeken..de kabelgeleiding was losgeschoten en de staalkabel had zich een halve meter door de buis gezaagd. Ook de slim bedachte ophanging kon de kracht niet aan. Weer een oplossing die tot een nieuw probleem leidt. Morgen ga ik verder. Er is nog meer op te lossen voor ik een werkende primitieve schuifmast gebouwd heb.

Staaldraad door buis getrokken.

De ene frustratie na het andere probleem. Is dat leuk? Natuurlijk wel! Ik leer er veel van en los het op. In september heb ik een werkende mast voor op de velddag. Later meer over de voortgang.

Ook hoop ik binnenkort weer op een mooie CW contest. We doen al een aantal weekenden zonder. Ik begin al te zweten van ontwenningsverschijnselen.

 

73

Jeroen

PA5N

 

Volgende