Vorige

Oefenen Oefenen Oefenen en dan PACC

Sinds januari jl. ben ik dagelijks  aan het trainen voor SO2R contest operatie, specifiek het in de vingers krijgen van 2BSIQ. Maar dat is niet lang genoeg oefening tot aan de PACC. Af en toe ging het 4 à 5 qso’s goed met het samen weven. Soepel van de ene set naar de ander om bijna gelijktijdig 2 qso’s te loggen. En het voelt goed als dat lukt. Nog beter als het een paar keer achter elkaar lukt. Maar veel te vaak moest een tegenstation wachten en moet ik om repeat vragen. De cursor stond ook weer een aantal keren op de verkeerde plaats. Dan ben ik blij een call goed genomen te hebben terwijl ik mijn informatie naar een ander station stuur, maar staat die ingevuld in het invoerveld van de andere transceiver. Dan wordt ik boos op mijzelf, mijn fout.

Dit speelt echter alleen als het op beide banden zoveel aanbod is dat 2BSIQ van pas komt. Dat gebeurt natuurlijk, maar meestal is er maar 1 qso tegelijk aan gang. SO2R houdt jouw station present op 2 banden tegelijk, meer kans op contact.

Wat heb ik geleerd? Betere transceiver erbij. Mijn set up was met 2 Yeasu’s, een FTDX3000 en een FT897D. Omdat antennes dicht bij elkaar staan is er onderlinge storing. Dit heb ik grotendeels weggewerkt door bandfilters en door de antennes zover mogelijk uit elkaar te zetten. Maar ik woon niet in op een grote lege prairie. De ruimte is gelimiteerd. Onderlinge storing is niet te voorkomen. De 897 is hiervoor te slecht denk ik. Nog een 3000 zou erg helpen denk ik.

Wat nog meer geleerd? Blijven oefenen.

Elk jaar verheug ik mij op de PACC, ik ga er vol voor. Er is een paar uur nachtrust maar verder 20 uur lang vol geconcentreerd bezig. Als het zondagmiddag 12:00 uur is dan moet ik terugschakelen naar de normale wereld. En dat is leuk, volgend jaar nog een keer. Omdat ik SO2R gewerkt heb is mijn deelname dit jaar in het laag vermogen segment, SOAB-LP, om onderlinge storing te beperken. Dit is mijn eerste keer dat ik ik SO2R gewerkt heb, een hele contest lang. En dat ging onder de streep best goed. Een ruwe score van 1317 qso’s, maar daar gaat denk ik nog wel wat vanaf. Ik hoop dat ik daarbij niet teveel multipliers verlies, dan hakt dat veel van mijn punten weg.

Eindresultaat? Hangt af van wat de collega contesters gedaan hebben. Doet er ook niet zoveel toe. Het is geweldig om te doen.

Tot later.

Jeroen

PA5N