Vorige

Multitasken – vervolg

Het weekend na de UKEI weer Multi meegedaan aan de ARI DX. Het ging lekker. Ik heb gerund op 40m en op de andere transceiver afwisselend op 10m, 15m en 20m. Af en toe kwam ik weer in de knoop als een aantal exchanges tegelijkertijd begonnen. Als er een beetje tijd inzit na begin van de eerste dan kan de ene zender semi-automatisch een berichtje uitdoen en op de andere receiver kan geluisterd worden. Met een paar pauzes en repeat-verzoeken kwam ik er toch uit. Niet veel punten gehaald, maar gezien de tijd die ik er in gestopt heb ruim voldoende. Leuk om te doen.

Gaandeweg vroeg ik mij wel af in welke klasse ik eigenlijk thuishoor. Single Op All Band SOAB mag je twee transceivers gebruiken in SO2R mode. Er mogen dan niet 2 zendsignalen tegelijk in de lucht zijn. Of toch Muli Operator? Ik dacht altijd dat dat alleen van toepassing was als je ook meerdere amateurs als operator had, ook bij 1 transceiver. Hier moet nog eens duidelijkheid over komen. Als Multi Op met 2 transceivers en 1 operator PA5N ben  je enorm in het nadeel t.o.v. conteststations met transceivers en operators op elke band. Ik in mijn uppie met 5 transceivers op 5 banden lijkt mij toch teveel van het goede.

Vorige column heb ik afgesloten met het idee dat er een antenne bij moest komen. Ik heb mijn oog laten vallen op iets dat als een makkelijk te plaatsen en te maken antenne zou moeten zijn, een endfed. Als ik er eentje heb die 40m kan ben ik al een flink stuk geholpen. Zo’n draad laat zich ook wel wegspannen buiten mijn tuin, in de bomen in het parkje aan de overkant, dan kan ik een mooie lengte wegspannen, misschien ook 80m toevoegen aan de endfed.

De bouw is direct begonnen. Eerst een transformator wikkelen. Dat lukt op zich wel, maar hoe meet ik daar nu de weerstand van? Dat is een vraag voor later. Zonder bevestiging of het een goede transformator is heb ik er 10m draad op aangesloten. Nadat ik eerst het huis op de kop heb gezet voor een mooie behuizing. Het kastje met draad heb ik mijn mast in gehesen, en de analyzer aangesloten. Zowaar kreeg ik resonantie en een swr < 2,5:1 in de buurt van 20 en 10m. Maar wel op een te lage frequentie. Conclusie: draad te lang. Draad korter gemaakt en resonantie ligt ongeveer goed, maar de weerstand is veel te hoog. De swr veel te slecht. Daar moeten we nog iets aan doen. Klopt de transformator wel? Ik heb al een nieuwe gewikkeld, maar geen tijd gehad om te verwisselen.

De XYL is al bekend met de wens voor een extra draad in de mast. Een bosje bloemen en een doos chocola zullen haar later meer enthousiast maken voor mijn goede idee.

73

PA5N

Jeroen.

 

Volgend schrijfsel . .