Mijn naam is Ton (PA3TP).
Ik ben geboren 28 mei 1965 en ben van jongs af aan bekend met radiotechniek. Geïnspireerd door mijn vader die radiozendamateur was, ben ik besmet geraakt met het radiovirus. Op jonge leeftijd kwam ik er achter dat het bouwen van radio’s en zendertjes een fantastische en leerzame hobby is. Zo herinner ik mij nog goed dat ik mijn eerste kristalradio bouwde en daarmee een Engelse middengolf zender hoorde. De magie van radio heeft mij mijn  hele leven bezig gehouden en nooit meer los gelaten. Op een veel te late leeftijd besloot ik om een zendmachtiging te halen. Hiervoor heb ik aangemeld bij de ARAC en heb daar ontzettend veel steun gehad van de leden bij de studie van de lesstof voor het examen.

Uiteindelijk met mijn machtiging op zak mocht ik nu legaal zenders bouwen. Voor mij bestaat de radiohobby hoofdzakelijk uit het bouwen en experimenteren van schakelingen in groepsverband, omdat dat kennis en ervaring dan gedeeld kan worden. Twee weten meer dan één, hierdoor kunnen hogere doelen worden gehaald.

Mijn interesse gaat met name uit naar schakelingen met radiobuizen. Daarom bouw ik hoofdzakelijk met buizen. Van QRP tot hoog vermogen. In het laatste geval ben ik met Peter (PA1PDY) een eindtrap aan het ontwerpen en bouwen. Zowel het mechanische als elektronische aspect vind ik erg interessant. Zo hebben we hele eindtrap automatisch bedienbaar gemaakt, waarbij alles met stappenmotoren wordt bediend en aangestuurd door een microcontroller. De microcontroller krijgt informatie uit de transceiver, waarbij een automatische omschakeling van de band filters word bewerkstelligd en het pi uitgangsfilter automatisch in goede stand gaat staan.

Natuurlijk kost dit ontzettend veel tijd en doorzettingsvermogen. Daarom komen wij donderdag ‘s avond bij elkaar om te experimenteren en te leren van onze hobby. Bovendien leer je veel van elkaar en is het bouwen in groepsverband erg gezellig. Onze bevindingen worden dan vaak weer gedeeld op de bijeenkomsten van de ARAC. Daardoor ontstaan vaak weer nieuwe ideeën en oplossingen. Daarom zijn voor mij de ARAC en de Veron twee onmisbare componenten van de hobby.

73, Ton Petiet (PA3TP)
foto’s:

2 Meter Zender

Eindtrap Voorkant

Eindtrap Intern Pi-Filter

Eindtrap Intern