SA CW AA CW en klein kastje voor endfed antenne
Ik heb weinig tijd gehad om uitgebreid mee te doen met contesten. En er was ook niet elk weekend een contest waar ik aan mee wilde doen.
Begin juni was er de WW South America CW contest. Omdat ik geleerdheid wilde opdoen op de open dag van de Universiteit Twente en er ook een groot feest van de corsobouwersgroep was, had ik er maar een paar uur aan gespendeerd. Wat mij opviel was dat de condities niet zo goed waren. Een tijdje geleden waren er veel meer diverse landen te horen en bereiken, nu was het toch voornamleijk beperkt tot sterke Braziliaanse en Argentijnse stations.
Het weekend daarna heb ik de set niet aangehad, dit weekend wel. Voor de All Asian CW contest. Ik had er zaterdag wat meer tijd voor, maar ’s morgen PA tijd was er niet veel te doen. In de middag had ik wat anders te doen. ’s Avonds ging het ietsjes beter, maar ik had beperkt tijd omdat ik de F1 volg. En dat moest zo nodig in Canada gebeuren zodat de kwalificatie om 22.00 uur was. Zondagochtend ging het beter. De meeste signalen wel erg zwak, vaak moest het filter nog nauwer gezet worden om er iets van te kunnen bakken. Ook niet veel verschillende DXCC’s gehoord. Voornamelijk Japan en Aziatisch Rusland. Ik had verwacht en gehoopt dat ik meer verschillende locaties had kunnen werken.
Misschien ligt slechte ontvangst ook aan mijn station. De kabel hangt er al een kleine 10 jaar en met de ingebruikname van de nieuwe mast moest die verlengd worden met een kabel die ook al een kleine 10 jaar buiten hing. In 2015 was tijdens de bouw alles ‘maar voor even’. Daarom waren de pluggen ook niet waterdicht gemaakt, dat heeft de kabel geen goed gedaan. Dus twee minder goede kabelstukken met nog extra 2 overgangen om ze te koppelen. Binnenkort hak ik de knoop door welke kabel ik in de mini-beam hang. Maar ik twijfel nog. Met een solide kern is het beste, maar omdat ik een uitschuifbare mast heb denk ik de flexibiliteit van een litze kabel nodig te hebben. Wordt vervolgd.
Wat ook vervolgd wordt is de bouw van de endfed. Ik heb er één gemaakt die werkt tot 20m, waarop deze endfet een uitstekende aanpassing heeft, en ook goed straalt, gezien de paar QSO’s die ik er al mee gemaakt heb. Maar de transformator kan niet veel vermogen kwijt. De diameter van de ferrietkern is te klein (140) en de draaddiameter te dun. Als de doorgangen te lang worden gaat de aanpassing de mist in door warm worden van de kern. Na even wachten doet die het wel weer. Moet aan gewerkt worden. Je bent maar druk met onze hobby. Of in één keer goed doen, maar dan heb je misschien weer te weinig te doen.
Ook heb ik een kastje voor de transformator getekend en 3D geprint. Op veel vlakken een prima kastje. De spoel past er mooi in, de plug en moeren voor bevestiging van de draad pasten prima. Maar de spoel paste te precies. Er is geen ruimte om te werken. Ook had ik gaten met schroefdraad voor bevestiging van de spoel en het deksel. Die deden niets. De spoel ligt er nu los in en het deksel is vastgelijmd. Doordat de spoel er net inpast door het toch iets te kleine ontwerp kan het evengoed nergens heen.
We hebben weer wat te doen. Gelukkig.
73
Jeroen
PA5N