Even voorstellen: Michel PA3MI
Mijn naam is Michel en ben 46 jaar jong en ik woon in Borculo. Heb één broer die ook zendamateur is.
Mijn roepletters zijn dus PA3MI

Na de basisschool, heb ik 2 jaar op de LTS in Borculo gezeten en na de brugklassen ben ik naar een andere school gegaan. Dit was Scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Hier heb ik op de LEAO gezeten en de administratieve kant gekozen. Na 2 jaar mijn diploma van de LEAO gehaald en daarna heb ik een administratieve opleiding gedaan op mbo-niveau. Dit was op het PIOT in Hengelo, dit was gericht op het werken in de administratie met behulp van een computer en de softwarepakketten die toen der tijd helemaal in waren, zoals Lotus 123, DBase III+, SQL en Wordperfect 5.1.
Na mijn studie heb ik eerst nog een aantal maanden gewerkt bij het Twents MBO college en daarna bij de Gemeente Borculo, Kazerne Kamp Holterhoek en de belastingdienst ondernemingen in Winterswijk.
En na een aantal keren van werkgever te zijn gewisseld, ben ik uiteindelijk geland bij de Grolsch, eerst in Groenlo en later in Boekelo gewerkt. Geen baan in de administratie, maar gewoon op de bottelarij. De afvullijn van de halve liters. Hier heb ik 8 jaar gewerkt. Door langdurige ziekte heb ik hier moeten stoppen met werken.

Hierna heb in de elektronica gewerkt. Het werk bestond uit bestukken van printplaten, solderen en reparaties van printen die niet goed uit de soldeermachine waren gekomen. Ook verdere montage hoorde hierbij tot een volledig product.
Het laatste project wat ik in de elektronica gedaan heb, dat was het monteren van 3d delta printers van het merk Opiliones. Heel mooi werk en heel veel van geleerd.

Na jaren in de elektronica te hebben gewerkt (2005 tot +/- 2015). Werkte ik weer elke week een dag in de administratie. Van hieruit ben ik weer fulltime, tenminste wat voor mij fulltime is, 24 uur in de administratie gaan werken. Eerst ben ik anderhalf jaar gedetacheerd geweest bij een bedrijf in Emmen. Heb hier geholpen om de bedrijfsadministratie te archiveren van het bedrijf waar ik werkte in Lichtenvoorde, deze hield op te bestaan.
En van hieruit ben ik bij mijn huidige werkgever terecht gekomen. De gemeente Berkelland, hier werk ik sinds 2017 als administratief medewerker.

Ik ben in deze hobby gerold door de 27mc. In 1986 had ik mijn eerst “bakkie”, dit was een Scooper FC-2000. Toen was ik een jaar of 11. Op m’n 12e had ik mijn eerste nieuwe 40 kanalen bakkie een Midland 77-104. Deze heb ik nog steeds ergens op zolder liggen.
Mijn roepnaam was Stingray. Maar op het laatst was het gewoon Michel locatie Borculo.
Ook ben ik jaren actief geweest op packet radio. Mijn roepletters hierop waren BOR1MG.
De modems die ik toen gebruikte waren een Baycom en een TNC2S.

Ook op de 27mc heb ik mooie verbindingen kunnen maken. Mijn grootste afstand was toen Tel Aviv in Israël. Dit was met een President Grant op SSB.
Ik vond het DX-en en packet Radio het leukste om te doen op de 27mc. Korte gesprekken met stations uit het buitenland. Even een rapport uitbrengen. Postbusnummers uitwisselen en verder.
Mensen kunnen zeggen wat ze willen over de 27mc, maar voor mij is het een hele mooie opstap geweest voor in deze wereld.
Vind dat er vaak minachtend over gepraat wordt, maar dat is nergens voor nodig. Voor mij was het een hele mooie hobby. Anders had ik het nooit zoveel jaren gedaan.
In die tijd was ik ook een fanatieke scanner luisteraar. Luisterde toen al veel naar de 2 meter repeater in Eibergen. Vond het altijd wel heel bijzonder, maar nooit in verdiept wat nou een zendamateur precies was en wat je ervoor nodig had.

Pas later toen ik op Kamp Holterhoek werkte, heb ik diverse keren gesproken met iemand die zendamateur was. Hij werkte in de radio werkplaats op de kazerne. Heb toen veel mooie dingen gezien, militaire apparatuur, maar ook wel transceivers, ontvangers en decoders gewoon voor de zendamateur. Toen kwam eigenlijk ook wel zoiets van dat wil ik ook wel. Maar als ik dan weer thuis was na mijn werk, bleef het hier ook bij. Dit was in 1994/1995.

In die tijd was ik ook nog lid van een vereniging, het ICT (Internationaal Communicatie Team). Toen was dit nog een vereniging uit Eibergen, maar deze is later verhuisd naar Borculo. We moesten posten bij o.a. de survival runs in Beltrum en Neede. Ook deden we veel mee met vossenjachten. En in ons geval, gingen we de laatste jaren alleen maar voor de poedelprijs. Ons team heette niet voor niets “de Poedeljagers”, en maar extra kilometers rijden als we wisten waar de vos stond.
Benzine was toen nog niet heel erg duur gelukkig. Maar ondanks onze tactiek, grepen we nog regelmatig naast de poedelprijs. Waren er toch nog deelnemers die nog meer kilometers hadden gereden.

Eigenlijk door een vriend ben ik jaren voor dat ik met de ARAC, afdeling 21 VERON in contact kwam al meegenomen naar een vereniging in Zelhem, dit was de VRZA (Toen wisten we niet van het bestaan van de ARAC). Om eens te kijken wat het nou allemaal precies in hield en wat je ervoor zou moeten doen om zendamateur te worden. Dit was een zinvolle avond. Maar ikzelf was op dat moment al met een meerjarige studie bezig die ik toen voor de Grolsch moest doen. En dat was best pittig, waardoor ik geen extra studie erbij kon gebruiken. Dit is zo rond 2001 geweest.

De wil is eigenlijk nooit verdwenen. Zo rond 2008 vond ik mijn oude ontvanger terug in een opbergdoos waar deze ooit al eens in terecht was gekomen. Dit was een Alinco X-10 een portable wide band receiver. Toen pas weer een beetje begonnen met luisteren. Heb toen in het vervolg hierop, een wat grotere ontvanger gekocht. De Yaesu FRG-7700. Na wat weken geluisterd te hebben, miste ik gewoon iets. Kon niet terugpraten. Toen eigenlijk op het idee gekomen om er toch iets hiermee te gaan doen. Maar het heeft nog weer even geduurd voordat ik echt de stap had gezet.
Zo rond 2008/2009 (exacte jaar weet ik niet meer zo) wilde ik nogmaals een keer gaan kijken bij die vereniging waar ik al eerder eens was geweest. Toen ik op het internet aan het zoeken was, kwam ik erachter dat er nog een vereniging was. En dit veel dichter in de buurt van Borculo. Het was de ARAC, die op dat moment nog bijeenkomsten had in Neede bij Café Olde Mölle.
Heb toen contact gezocht met de toenmalige secretaris en mocht toen een avond komen kijken. Na deze avond ben ik ook gelijk lid geworden van de VERON.
Ook heb ik later een luisternummer aangevraagd, dit is NL13487.
Heb toen mijn broer een aantal weken later weten over te halen om ook lid te worden. Had hem toen gezegd dat ook collega’s van hem lid waren van deze vereniging.

Na het lid worden bij de VERON had ik ook al gauw een cursusboek voor de N-machtiging in huis. Door persoonlijke omstandigheden had ik moeite met de zelf studie. Ik had me er zelfs al een beetje bij neergelegd, dat het niet meer zou worden dan luisteramateur.
Totdat Chris PD7CJT in 2014 mij een aanbod deed, om mij op te leiden voor de N-machtiging. Hij wilde elke week een middag komen om zo samen door de lesstof heen te gaan. Deze kans heb ik niet laten schieten. De wil om zendamateur te worden die was er wel!
Elke week deed ik opdrachten en wat ik niet snapte uit het boek, legde hij mij rustig en vooral begrijpend uit, zodat ik het wel begreep. Hier ben ik hem nog steeds heel erg dankbaar voor.
In maart 2015 heb ik voor het eerst examen gedaan voor de N-machtiging en ben toen met 37 goede antwoorden geslaagd. Mijn gekozen roepletters waren toen PD1BGY. BGY stond dan weer voor Buggy. Dat is één van mijn andere hobby’s, een Ruska Super Buggy.

Binnen de vereniging waren René en Ton al bezig voor de studie voor de F machtiging. Ze hebben me toen beide overgehaald om mee te studeren voor de F.
Elke donderdag kwamen we bij elkaar en ik heb toen Peter en mijn broer Pascal, ook weten over te halen om mee te studeren.

In hetzelfde jaar dat ik de N heb gehaald, heb ik in november 2015 het F examen gedaan. En ben toen met 42 goede antwoorden geslaagd. En dat het zo snel is gegaan, is ook mede dankzij de goede hulp die ik van Chris PD7CJT heb gehad tijdens het leren voor de N-machtiging. Hij leerde me meer dan dat ik voor de N-machtiging nodig had!!
En voor de F ook de goede hulp van Peter, René, Ton en Pascal. We bespraken elke donderdagavond met elkaar bepaalde onderwerpen en soms ging het zelfs nog door in ons Whatsapp groepje die we hadden aangemaakt tijdens de studie. En waar we echt niet uit kwamen, dat namen we mee naar de verenigingsavond en dit legden we dan voor aan de leden. Ook keek ik heel veel filmpjes op YouTube van o.a. de ARRL, ook hier ben ik veel wijzer uit geworden. Hier werd ook weer dingen visueel uitgelegd.

De donderdag avonden zijn ook na de studie gebleven. Elke keer zaten we bij iemand anders. Dit waren ook weer avonden waar ik na het behalen van de F machtiging veel van leerde!
Maar door het hele Corona gedoe, sla ik op dit moment alle donderdag avonden over. Omdat ik zelf in een risico groep val. Maar ben ook bang dat ik het onwetend bij me draag en misschien een ander zou besmetten. Mocht het ziekte verloop niet goed uitpakken dan wil ik dat niet op mijn geweten hebben. Ik ga er stiekem wel van uit dat de goede tijden wel weer gaan komen, maar het heeft allemaal tijd nodig. Zelfde geldt voor alle clubavonden, die mis ik echt wel. De 2 meter is nu wel een uitkomst, maar liever zie ik de mensen persoonlijk.

Een aantal jaren heb ik PA1BGY als roepletters gehad, maar doordat vaak mijn call niet goed genomen werd door de tegenstations had ik mijn roepletters veranderd naar PA3FU. Toen ik nog op de 27 mc actief was, had ik voor DX de roepletters: 19FU154, de FU hierin stond voor Friends United. Dit heeft mede toen mijn keuze bepaald, voor Foxtrot Uniform.
Maar op advies van een aantal leden van de ARAC die ook actief zijn in CW, toch het suffix veranderd, voor als ik in de toekomst ook met CW bezig wilde gaan. Dan was FU niet zo heel handig. Ik vond Foxtrot Uniform wel mooi klinken, maar helemaal hierbij niet aan een andere afkorting gedacht.
Toen nog maar eens goed er over nagedacht. De Roepletters die ik eerst in gedachten had waren allemaal al gebruikt. Toen maar de eerst twee letters van mijn voornaam en ook van mijn favoriete vakantiebestemming (Miami-Beach) gekozen, toen is het PA3MI geworden. Kreeg binnen de vereniging leuke reacties op mijn keuze.
Vanaf dag één dat ik hem gebruik, geen vraag meer gehoord of ik mijn call wil herhalen.

Aan zelfbouw in de elektronica doe ik eigenlijk niet zo heel veel. Merendeel komt bij mij van een bestaand schema. Enigste wat ik wel doe is er aanpassingen aanmaken hoe ik het zelf wel wil hebben.
De technische kant heb ik in mijn jeugdjaren aan mijn oom Willy Drostenborg te danken. Als ik wat kreeg met de verjaardag en hier moesten batterijen in, dan vroeg hij aan mij, heb je het al los gehad.
Als ik dan nee zei, dan moest ik een schroevendraaien pakken en gingen we samen kijken wat erin zat en hoe het werkte. Dit is mij altijd bijgebleven. Ondanks zijn handicap maakte hij heel veel dingen zelf.
En ook heb ik later veel dingen van mijn broer geleerd.

Ook ben ik met arduino bezig en sinds kort met STM32 ARM microcontroller boards. Met een arduino board en een AD9850 heb ik al een DDS VFO gemaakt. Dit uiteraard vanaf een schema.

En ontwerp wel eens wat dingen in Fusion 360 op de computer, die ik dan weer uitprint op mijn 3d printer. Zoals bijvoorbeeld spoelvormen voor een antenne. Maar ook behuizingen en logo’s. Kan best grote afdrukken maken met m’n printer (30x30x40). De printer wilde ik eerst zelfbouwen, maar voor de prijs waarvoor je tegenwoordig al een 3d printer koopt, kun je ze niet voor zelfbouwen. Ik heb voor mijn FT817ND een adapter ontworpen en geprint, zodat ik deze met een accu van een accuboormachine kan gebruiken.

Antennes zelfbouwen vind ik dan wel weer leuk. Heb in 2015 gelijk een antenne analyzer gekocht van Rigexpert. Dit is een mooie hulp om inzicht te krijgen door te meten of je antenne zou kunnen werken of niet.
Zo heb ik een Loop antenne gemaakt van een oude fietsvelg die werkt van 20m t/m 40m.
De vertical die achter in onze tuin staat die heb ik zelf aangepast. Dit was een 27 mc antenne. Hier heb ik aan de onderzijde een 1:9 balun geplaatst. En de antenne zelf heb ik verlengd tot 7,60 meter. Hierdoor kan ik op de 20m band zonder tuner werken en de overige banden met tuner. De antenne heeft een bereik van 80 t/m de 6 meter band. De antenne hoe hij nu is, bevalt mij prima en heb eigenlijk nog geen verlangen om er een mast neer te zetten. Elke keer sta ik weer versteld van de verbindingen die ik maak met deze antenne op FT-8 met 2,5 Watt, maar ook gewoon op SSB met ongeveer 250-300 watt (de Furuno PA-2500).

Met de 2m en 70cm doe ik niet heel veel mee. Mijn antenne staat hier te laag voor. Hooguit een meter of 4 hoog. Als ik me maar in kan melden op de ARAC-ronde via de repeater in Eibergen. In de hoogte komt in de toekomst nog verandering in.

Wat ik ook leuk vond om te doen waren de Jota’s die we een paar jaar achterelkaar bij de Graaf Ottogroep in Lochem hebben mogen doen. Samen met Albert PE1OJZ, Ton PA3TP, Peter PA1PDY en Pascal PG8BB. Was elk jaar weer een mooi moment om naar uit te kijken. Helaas is dit 2 jaar geleden gestopt.