Vorige

Marconi Mem, IARU World Championship en IC-7300

Ik had van een bevriende OM een Icom IC-7300 een paar dagen aangesloten in de shack. Doel was om het te testen en uit te sluiten als het probleem van slechte TX/RX resultaten. Het was voor mij fijn om dit even te doen. Omdat ik graag behulpzaam was maar ook om eens een keer iets anders dan mijn Yeasu’s te gebruiken. Het vergelijk is met de Yeasu FTDX-3000.

Beide sets aangesloten op een antenneswitch zodat snel geschakeld kan worden en dezelfde ontvangst signalen met elkaar vergeleken konden worden. De IC-7300 is qua basisbediening snel onder de knie te krijgen. Touchscreenbuttons voor hoofdfuncties met een logische boom als vervolg erachter. De spectrumdisplay is duidelijk vergeleken met de FTDX-3000. Uiteindelijk wint de bediening van de Yeasu het voor mij. Daar zitten veel meer direct te bedienen ‘hardware’ knoppen op. Die zijn zonder kijken te bedienen en vaak voor maar 1 functie tegelijk. De FTDX-3000 is dan ook fors groter dan de IC-7300.

De IC-7300 bleek ok. Zendsignaal prima in orde. Ontvangst van de Icom lijkt ook iets beter, het geluid komt op SSB en CW toch net iets helderder uit de luidspreker. De OM moet maar eens naar zijn antennes gaan kijken, daar zal het probleem waarschijnlijk zitten. De aanpassing is goed, maar de straling gaat niet weg en komt niet binnen.

Ik had de IC-7300 ook aan mijn computer gehangen. Na veel proberen had ik ook contact met N1MM+. Contesten is wat ik meestal doe, dus dan had ik de set mooi kunnen gebruiken en verder testen. Dat ging helaas niet door. Ik had een vervelend verschil tussen de frequentie waarop de Yeasu ontving en waarop de Icom zijn signaal melde. Het is zeker dat de Yeasu het goed had, dat wist ik uit ervaring maar ook de websdr gaf mij gelijk. Het is mij tijdens het weekend niet gelukt om er erachter te komen wat het probleem veroorzaakte. Het was zon 250-300Hz, overbrugbaar op telefonie maar te veel voor CW. Uiteindelijk ben ik er na het weekend achter gekomen. En kwam een makke van de IC-7300 naar boven omdat er geen lampje of icoontje aangaf dat de notch de hele tijd ingedrukt stond! Toen die uit stond deed de ontvangst weer normaal. Volgende keer toch eerder aan denken..

Toch ook nog contesten gedaan. De Marconi Memorial en de IARU World Championships. Allebei goedgewerkt en leuke contacten gemaakt in een voor mijn paar uurtjes deelname behoorlijk aantal. In de IARU WC was het in de logger N1MM+ vervelend dat de exchange van de deelnemers die voor het kampioenschap gingen (28 voor Italië) niet geaccepteerd werd. Moest elke keer met een speciale edit actie handmatig ingevuld worden. Maar toch een leuke tijd gehad op de veel te warme zolder.

Het was al warm. En een lineair heet niet voor niets een kachel.

Zoals aangekondigd ga ik 1, en misschien later meer, coax kabel vervangen. Het is de Ecoflex 10 plus geworden. De beste van de meer flexibele kabels. Voor minder geld heb je een Aircom Premium die het beter zou moeten doen, die bewaar ik voor later om aan de dipool te hangen, die beweegt toch niet. Gelijk ook alvast vulkaniserende tape aangeschaft. Had ik 8 jaar geleden niet gedaan.

 

73

Jeroen

PA5N

 

Volgende