Hallo, mijn naam is Peter (PA1PDY). Geboren 12 maart 1977 en getogen in Borculo.
Na de lagere school ben ik een opleiding elektrotechniek gaan doen op Hofstede MTS in Hengelo Overijssel. Na de MTS ging ik naar de Saxion Hogeschool waar ik de hoogfrequent techniek opleiding heb gevolgd. Voor deze opleiding heb ik mijn afstudeerproject bij Astron in Dwingeloo bij de radiotelescoop mogen doen. De opdracht hiervoor bestond uit het ontwerpen van een L-band LNA t.b.v. radioastronomie.

Na deze opleiding ben ik in de power electronics terecht gekomen. In het begin in assemblage en testen van lampdrivers, daarna kwam ik bij de R&D terecht, waar ik o.a. een lastig EMC probleem oploste. Daarna mocht ik ook ontwerp werkzaamheden doen. Hierbij moest ik zogenaamde EDA (Electronic Design Aid) software gebruiken. Helaas was deze software niet gebruiksvriendelijk, en consumeerde veel van mijn tijd voor allerlei randzaken en was in mijn ogen meer een teken tool dan een ontwikkel tool.

Gedreven door deze ervaring, heb ik enkele EDA tools van andere fabrikanten bekeken. Ik ontdekte gemeenschappelijke gebreken en fouten in alle deze pakketten. Ik was erg verbaasd en teleurgesteld over de staat van het EDA landschap. Is dit het beste wat we kunnen? Ik vond dat het beter kon. Toen heb ik afscheid genomen van mijn toenmalige werkgever en ben toen mijn eigen bedrijf genaamd Matroos begonnen, met het idee om een eigen EDA tool te ontwikkelen. Om de dit financieren lever ik diensten met betrekking tot hardware (elektronica) en software ontwikkeling.

Desondanks is mijn passie voor hoogfrequent techniek gebleven en ben ik fanatiek (zelfbouw) radiozendamateur. Momenteel hebben we (Ton PA3TP en ik) lopende projecten waaronder een HF lineair.

Verder ben ik met een zelfbouw zend/ontvanger bezig voor de HF banden. Hiervan wordt HF pad analoog en helemaal zelf ontworpen. Voor het RX front-end heb ik een Norton versterker ontwikkeld naar eigen inzicht en specificaties. Het vreemde van het eerste prototype was dat deze “LF” oscilleerde, dus onder de HF band. Na veel gestuntel heb ik deze opgelost. Toen kwamen de bandfilters aan de beurt. Hiervoor diende het artikel van W3NQN uit QST juni 1998 ter inspiratie. Verdere details van de transceiver laat ik even achterwege dan houd ik nog inhoud over voor een eventuele lezing op een gezellige ARAC avond!

Zoals het bovenstaande verhaal blijkt, ben ik een die hard techneut, die het leuk vind om zelf schakelingen te ontwerpen en te bouwen (die vervolgens wel eens in rook opgaan). Ik ben lid van de ARAC/Veron geworden om mede radio enthousiastelingen te leren kennen. De ARAC is een leuke club met mede radio fanatiekelingen, interessante lezingen en leuke en gezellige excursies.

Demodulatie-Mixer en Duplexer en Audio

73, Peter de Jonge (PA1PDY)
Wat foto’s van onze creaties:

Bandfilter