Mijn naam 

is Albert Paalman.
Geboren halverwege de vorige eeuw.
Getrouwd, twee kinderen en drie kleinkinderen.
Woonachtig in Markelo (buurtschap Stokkum).
Mijn roepletters zijn: PA3ABR

Opleiding
Na de lagere school heb ik een metaalopleiding machinebankwerken gevolgd op de LTS in Lochem.
We hadden daar een leraar maatschappijleer de heer van de Bos en die nam onze klas een keer mee naar Karel Langeler (PA0NTR) als ik het wel heb. Hij woonde in het centrum van Lochem.
Dat vonden wij als leerlingen interessant want hij maakte radioverbindingen met buitenlandse zendamateurs. Met een zendontvanger een microfoon en een draadantenne. Dat kenden wij niet, maar de belangstelling was gewekt! Pas veel later kwam ik erachter dat er van deze klas er later daadwerkelijk drie radiozendamateur zijn geworden!

Vervolgopleiding
Na de opleiding machinebankwerken wist ik nog niet goed welke kant ik later op zou gaan.
Daarom besloot mijn vader me te laten testen.
Het resultaat was dat na een paar dagen getest te zijn, dat de testmeneer mijn vader meedeelde dat de test had uitgewezen dat ik geschikt zou zijn voor de kunstacademie.
Nou dat was wat in die tijd! Mij vader zei dan ook, dat gaat niet door, ‘’ ïe goat mar an het wark!’’
Zo kwam ik in Hengelo terecht bij Fa. Dikkers. 4 Dagen in de leerling werkplaats en stagelopen op alle afdelingen. 1 Dag naar de Wilheminaschool of te wel beter bekend als de Storkschool.
Na de 3-jarige opleiding plus nog een extra opleiding in de werktuigbouwkunde kwam ik terecht op de gereedschapsafdeling als metaaldraaier.
Iets verderop in de fabriek werkte Gerrit uit Neede, beter bekend als PA3DDH.

Piraat
Gerrit was besmet met het Radiovirus en omdat ik hem bijna dagelijks tegenkwam raakte ik ook besmet en wel zodanig ernstig dat het nooit weer is overgegaan.
Mijn eerste zender had een AL4 buis. Am gemoduleerd op de middengolf.
Maar al vrij snel kwam daar een 807 voor in de plaats.
Het ging eigenlijk van kwaad tot erger want het aantal buizen nam gestaag toe.
Mijn chef uit de werkplaats kon mij s ’maandags wel vertellen hoe de ontvangst in Hengelo was.
Na de Fa. Dikkers heb ik nog als metaaldraaier in Borne (Hendriks) gewerkt en later nog bij een metaalbedrijf in Goor (Hawo). Uiteindelijk heb ik 10 jaar in de metaalindustrie gewerkt.

ATLAS Radio
Inmiddels stonden er 8X 807 buizen op de zender en werd het steeds riskanter.
Want er werden in Markelo invallen gedaan en spullen in beslag genomen zonder dat de piraten aanwezig waren. Maar gelukkig ging het bij mij altijd net goed.
Vooral tijdens de autoloze zondagen ging het fantastisch. Ik kon ver om me heen kijken en als er een auto aan kwam dan ging de zender … uit!

Verkering
Inmiddels had ik vaste verkering en mijn voormalige vriendin, nu mijn vrouw kreeg steeds meer een hekel aan het piraten gedoe.
Want wanneer je werd gepakt, werd dat als een misdaad aangemerkt en kon je een overheidsbetrekking wel vergeten.
Nu had ik een neef Jan PA0PLY die wel een zendmachtiging had, maar die had een HTS-elektronica opleiding gedaan. Ik had geen verstand van elektronica en dacht dat leer ik nooit.
Maar mij vriendin zei, wanneer je ervoor studeert en je slaagt, krijg je van mij een goedgekeurde zender. Nu is niet geschoten altijd mis, dus ik ging ervoor.

De D- machtiging
Het werd in 1975 voor het eerst mogelijk een D- machtiging te halen. Dat was nieuw en minder ingewikkeld. Toen voor de eerste keer D-examens werden afgenomen kwam dit zelfs op het journaal.
Tot mijn eigen verbazing slaagde ik meteen de eerste keer.
Mijn vriendin hield woord en ik kreeg een Kenwood 7200 met zes goedgekeurde D kanaaltjes erin.

PD0AIA 1975

Mobiel
Met een Kenwood 7200 en met een Haloantenne op het dak van een lelijke eend naar Amsterdam.
De A1 was toen net klaar. De topsnelheid was ongeveer 75km per uur. Het gekke was dat bijna niemand je in durfde te halen. Automobilisten vertrouwden het vaak niet en bleven er voor de zekerheid maar achter. Dus zat ik altijd vooraan in de file.

1976

Op de ondernemersbeurs in Markelo
Op een gegeven moment werd ons door de plaatselijke middenstand gevraagd of wij als radiozendamateurs aan de ondernemersbeurs deel wilden nemen. Dat leek hun wel leuk omdat er van zendamateurs met vergunning nog weinig bekend was en er nog een plekje over was.
Wij zagen dat wel zitten want dan konden we onze hobby mooi promoten.
Op de foto zie je een vijftal deelnemende radiozendamateurs.
Ik heb de verschillende calls er maar bij gezet want de ‘’nozems’’ op de foto zien er nu heel anders uit.

Gemeente Markelo
Ondertussen had ik bij de gemeente Markelo gesolliciteerd en werd aangenomen in de buitendienst.
De burgemeester vroeg tijdens de sollicitatie naar de hobby’s. Ik zei radiozendamateur.
Hij zei ja dat ken ik, dus geen piraat. Dan kun je ook communiceren met het buitenland.
Hij wist in ieder geval waar het over ging en of het geholpen heeft bij mijn sollicitatie weet ik niet.
Ook de politie kwam vaak bij de gemeente langs. De agent die ons vroeger ook altijd achterna zat wanneer we met brommers aan het scheuren waren, vroeg aan mij “moet je me toch eens vertellen hoelang ben je nou met die geheime zender bezig geweest?’’
Ik was stomverbaasd, … want hij wist het toch!

ARAC
Wanneer je in Markelo woonde werd je automatisch ingedeeld bij Regio 10 (Deventer)
Nu had ik niks met Deventer en vroeg om overschrijving naar Regio Twente.
Dat lukte, maar omdat ik en mijn medeamateur PA0HKM uit Markelo toch meer op hadden met de zendamateurs uit Goor en de Achterhoekers die bij de ARAC waren aangesloten lieten wij ons vrij snel daarna overschrijven naar de ARAC.

De C-Machtiging
Na de D- machtiging op weg naar de C- machtiging.
Samen met Herman thans ON5ABS hadden we bedacht hulp nodig te hebben voor het behalen van de C- Machtiging. Nu was de buurman van Herman ook zendamateur. Dat was John (PA0JT).
John werkte op de televisietoren. Hij was ooit eens marconist geweest en zeer goed in cw.
Hij kon vaak al aan het seinschrift horen uit welk land de signalen kwamen zonder de call te horen.
John wou ons wel les geven. Dat heeft ie eigenlijk prima gedaan.

Toen we examen moesten doen wisten we dankzij John heel veel van buizen maar weinig van transistoren. Het gevolg was dat we beiden de eerste keer zakten.
Eigenlijk wel logisch want PA0JT stamde uit het buizen tijdperk.
In de begin jaren 80 gingen echter de meeste examenvragen over transitoren.
Dus werd een andere OM gevraagd om ons les te geven en dat werd Henk (PA0HKM). Van Henk kregen we les in actuele zaken en maakten we veel proefexamens. Het resultaat was dat we al snel mede dankzij Henk de C-machtiging kregen.

De A-Machtiging.
De C- machtiging hebben we beide maar even gehad, want we kregen weer les in cw van John (PA0JT) Dat ging deze keer perfect, wel elke avond oefenen, eerst alleen maar opnemen. Dat seinen komt later wel zei ie dan. Een half jaar later was de A-machtiging een feit.

CQ contest CQ contest PA0JCA/P…
Nu was het toen zo dat je met een A- machtiging meer vermogen mocht maken dan met een C-machtiging. Ook op VHF/UHF. Dus werd ik gevraagd door PA0PLY en PA0JCA beide met een C-machtiging of ik niet met de contest mee wou doen.
Zo kon het gebeuren dat ik op een uitkijktoren midden in de bossen bij Hattem terecht kwam.
Voor apparatuur en antennes hoefde ik niet zorgen, dat werd allemaal geregeld. Alleen de A-machtiging was van belang.

Het was niet echt mijn ding, want je kreeg een hese stem van al dat cq contest geroep. Nu was ons groepje ook qrv op 23cm en hoe hoger de frequentie hoe meer punten er waren te verdienen.
Toen heel laat iedereen te ruste was en de wilde varkens aan de palen van de uitkijktoren knaagden, zat ik daar in mijn eentje cq te geven op 23 cm. Laten er tot mijn verbazing op mijn oproep een paar Engelse stations terugkomen. Blijkbaar waren er plotseling goeie condities.
De andere morgen geloofden ze mij eerst niet dat ik met Engeland had gewerkt.
Voor mij een first op 23cm en voor onze contestgroep welkome punten.
Later heb ik in Markelo op de uitkijktoren Herikberg nog een keer meegedaan. Maar dat was een zeer slechte locatie. Vrij hoog maar totaal geen afstraling en slechte ontvangst.

Vervolg opleidingen/omscholing
Toen ik bij de gemeente Markelo kwam heb ik al vrij snel een volledige groenopleiding gedaan. Vakbekwaam hovenier en PBNA Tuintechnicus en ik weet niet meer hoeveel korte cursussen. Geleidelijk aan kwamen er computers en een aantal leidinggevenden zagen dat niet meer zitten.
Dus ging ik computerlessen nemen en groeide geleidelijk aan in een opzichtersfunctie.
Zo werd ik behalve voor groen, ook verantwoordelijk voor de gladheidbestrijding.
Nu kwam ook mijn ervaring als zendamateur van pas. Want in elk voertuig kwam een mobilofoon en op kantoor een basispost. Zo kon je ook de mensen bereiken die ergens in de buitendienst aan het werk waren. Dat klinkt nu een beetje raar, maar omdat er toen nog geen mobiele telefoons waren was dat de een hele vooruitgang. Mede door de mobilofoons kon de bemanning van de strooiwagens worden teruggeschroefd van twee naar één.

Jaarwisseling 2000
In het jaar 2000 was men bang dat er tijdens de jaarwisseling een crash zou ontstaan. Systemen zouden in de war kunnen raken en communicatie zou niet meer mogelijk zijn.
Er werd mij gevraagd een communicatienetwerk op te zetten, zodat er toch communicatie mogelijk zou zijn wanneer het mis zou gaan.
Het gemeentehuis, alle vijf buurtschapen en het Asielzoekerscentrum werden voorzien van een mobilofoon met accu en een simpel antennetje. Ik zelf had een portofoon en een dienstauto tot mijn beschikking. Gelukkig was het allemaal niet nodig want er gebeurde … niks.

Als zendamateur zoek je toch wel steeds naar nieuwe uitdagingen.
Zo ging het mij ook en heb ik in de loop der jaren dan ook van alles uitgeprobeerd soms met succes en soms volledig mislukt. Hieronder volgt een opsomming met waar ik zo mee bezig ben geweest.

Voedingen gebouwd, printen gesoldeerd, zelfs met smd onderdelen, met behulp van een vergrotingsbril van Alie.

Diverse Antennes gemaakt, draadantennes, endfed, loopantennes, richtantennes, arrow antenne.
De arrow antenne wil ik gebruiken om over satellieten te werken.
Dat gaat binnenkort gebeuren.

Scoutinggroep Long Tom, ettelijke keren meegedaan. Scoutinggroep is inmiddels opgeheven.

Verschillende Atv zenders gebouwd. Vaak over de Atv repeater van Aalten gewerkt.
Maar ook rechtstreeks met Oene PE1IKZ, Jan PA2ENG, Jan PA0JIM, Leo PA0MAI en vele anderen.
Het zijn mooie herinneringen.
Ik was met Atv actief op 70cm,23cm,13cm en 10ghz.
Mijn vier atv antennes waren bevestigd aan een pijp die dwars door het dak ging en in mijn shack uitkwam. Via een eenvoudige constructie kon ik met de hand de antennes alle richtingen uitdraaien.
Dus geen rotor nodig. Een ander groot voordeel was korte coaxkabels en zeer weinig verlies op de hoge frequenties.
Maar, elk voordeel heeft ook zijn nadeel, want wanneer het flink waaide en regende kreeg ik lekkage.
Dat vond niet iedereen in huis even fijn en daarom ben ik er maar mee gestopt.

SSTV-verbinding wel wat vaag maar toch gelukt.

Radiomarkten bezocht ik vaak met PA0HKM.
Meestal vonden we wel iets wat we konden gebruiken.
Vanwege de corona komt het er de laatste tijd helaas niet meer van. Wel jammer.

Mijn huidige antenne voor hf is een endfed van ca. 22m lengte op 10 m hoogte met een spoel erin voor de 80 m.
Op HF gebruik ik meestal een Icom IC 7700.
Eigenlijk nooit met vol vermogen meestal 50 watt.
Ik kan uitkomen op bijna alle banden, wanneer nodig met behulp een antennetuner.

ORP is ook erg leuk, daarvoor gebruik ik een Yaesu FT 818ND. Ik heb me vaak verbaast over de sterke signalen met zo’n laag vermogen.

VHF/UHF repeaters, meestal via PI3TWE of PI2NOS. Maar ook wel eens op simplexfrequenties.
Voor VHF/UHF gebruik ik de Yaesu FT847 of een porto.

CW heb ik weer opgepakt na 20 jaar. Nu met een paddle. Het is even wennen maar lukt aardig.
Het opnemen kost nog wat moeite. Sommige seinen zo snel dat het niet meer te volgen is.
Wat wel handig is een cw decoder van bijvoorbeeld WD6CNF (gratis) mee te laten lopen.
Ik probeer elke week een paar cw verbindingen te maken.

Gemeente Hof van Twente
Na de gemeentelijke herindeling kwam ik in Goor op het gemeentehuis terecht. De Gemeente Hof van Twente. Voornamelijk als groenbeheerder. Alle groen van de gemeente in het beheersysteem bijhouden en verwerken. Er stonden twee grote computerschermen op mijn bureau, maar gelukkig kwam ik ook vaak buiten. Ik kon overigens al stoppen met werken op 55-jarige leeftijd, maar heb het niet gedaan. Iedereen verklaarde mij voor gek, maar ik heb er geen spijt van. Zo kwam ik op 60-jarige leeftijd nog in de ondernemingsraad terecht, wat ook weer uitdaging was.
10 Jaar in de metaal en 36 jaar als ambtenaar gewerkt. In 2016 ben ik gestopt met werken.

Ik heb in mijn ambtelijke carrière verschillende burgemeesters, secretarissen zien komen en gaan.
Maar ook diverse chefs en managers die doorgaans niet veel uitvoerden. Deze heb ik altijd goed geholpen. Daarom heb ik het ook zolang vol gehouden. Hi.

Behalve het radio gebeuren heb ik nog wel meer hobby’s. Aan motorrijden, archeologie, mountainbiken, skiën, lezen, vissen, natuur, tuinieren en natuurlijk de kleinkinderen beleef ik eveneens veel genoegen.

Archeologie als hobby komt een beetje vreemd over bij zendamateurs. Maar voor mij ook weer niet want Markelo woonden er 5000 jaar voor de jaartelling al mensen. Zij beschikten toen al over een draadloos netwerk! Dus over communicatie gesproken….

Mijn schrijven is eigenlijk een stukje geschiedenis, het geeft een klein stukje over mijn leven weer en in grote lijnen hoe het komt dat ik radiozendamateur ben geworden.

Vy 73 es
Albert de PA3ABR